E-kniha

Měsíce

Vydání: Městská knihovna v Praze 2017 | Jazyk: čeština

Slavná a dnes již klasická sbírka Karla Tomana, poprvé vydaná roku 1918, je složena z dvanácti básní, z nichž je každá věnovaná jednomu měsíci v ročním období.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Měsíce

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Časový prostor jednoho roku dal Karlu Tomanovi příležitost, aby v lyrické kompozici rozehrál pestré obrazy, týkající se sice nejrůznějších témat, ale přesto motivicky spojených s jednotlivými měsíčními periodami. Proto se tu objevuje například březnová příroda, chystající se k vzepětí po nucené zimní pauze, letní polní práce, podzimní sklizeň doprovázená prvky holých stromů bez listí, ale i historické podobenství o dávném červencovém dni, kdy došlo na kostnickém koncilu k upálení Jana Husa. Toman v této sbírce mistrně prolíná koloběh krajinných proměn, lidskou sounáležitost, momentky ze všedních událostí nebo naopak významné dějinné okamžiky. Vzniklo tak příznačné podobenství o lidském bytí, které je naplněno symbolickými odkazy, zjitřenými pocity i nadějemi v lepší budoucnost.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíToman, Karel
NázevMěsíce
AutorKarel Toman
VydáníV MKP 1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2017
Rozsah1 online zdroj (18 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran18
Doprovodný materiál
Název ediceE-knihovna
Poznámka
ISBN978-80-7532-335-4; 978-80-7532-334-7; 978-80-7532-336-1; 978-80-7532-337-8
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiLeden --; Únor --; Březen --; Duben --; Květen --; Červen --; Červenec --; Srpen --; Září --; Říjen --; Listopad --; Prosinec

Lístek

MARC