E-kniha

Ještě je co ztratit

Vydání: Městská knihovna v Praze 2017 | Jazyk: čeština

Třetí sbírka nekonformního básníka obsahuje verše, které se otevřeně zamýšlejí nad hodnotovou krizí jeho lyrického subjektu a současného světa vůbec.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Ještě je co ztratit

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Téměř každá z Těsnohlídkových básní této sbírky se dotýká krize hodnotového systému. Od prvních veršů se zde hromadí série výčitek nad tím, že "jsme dělali nesprávný věci / s nesprávnejma lidma", které ale vůbec nebyly zapotřebí. Autorova nedůvěra vyplývá i ze zpackaných osobních vztahů, jež spějí k hořkému konci, z nic neřešícího hospodského tlachání o životě i ze ztráty kdysi důvěrného oboustranného pochopení, jež se náhle proměnilo v lítost s pachutí vzájemného odcizení. I přes toto znepokojivé vědomí, neklidné a výbušné situace, však Těsnohlídek přesto dochází k názoru, že pořád "ještě je co ztratit". I proto se v jedné ze závěrečných básních objevuje úpěnlivá prosba o záchranu, která je však vzápěti přebita beznadějnou skepsí, utvrzující se v konstatování, že "to co může přijít / to všechno co / se ještě / může / stát // nebude víc než to / co bylo."

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíTěsnohlídek, Jan
NázevJeště je co ztratit
AutorJan Těsnohlídek ml
VydáníV MKP 1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2017
Rozsah1 online zdroj (57 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran57
Doprovodný materiál
Název ediceSoučasná česká poezie
Poznámka
ISBN978-80-7587-313-2; 978-80-7587-312-5; 978-80-7587-314-9; 978-80-7587-315-6
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiMožná se toho dožijem --; Dva z těch smutnejch lidí --; Kotresh --; Něco jsme ztratili --; Kéž bys tu byla --; Nová šance --; Pausa --; Pohádka --; Manekin --; Amulet --; Jaro přijde a zachrání nás --; Jako kdyby už nemohla přijít válka --; Vzpomínky na Budapešť --; V půlce září --; Pohlednice z Třince --; Olympiáda --; Doma --; Líp už nebude --; Nad ránem v cizím bytě --; Jaro --; Jako každý zvíře --; Chtěl bych bejt tim na koho čekáš --; Mít proč --; V osmým patře v okně hotelovýho pokoje --; Rytíř skleněnýho hradu --; Rekvizity --; Záchranná loď --; Až umřu --; Cizí --; Prosklený dveře --; Včera sis zničil život --; Ta větší půlka --; Na procházce mezi panelákama --; Kam chceš utýct? --; Zachraň mě zachraň --; Druhá strana světa --; Velký věci --; Poslední báseň jakou kdo kdy napsal

Lístek

MARC