E-kniha

Bohyně, světice, ženy

Vydání: Městská knihovna v Praze 2018 | Jazyk: čeština

Sbírka veršů českého básníka, publicisty, literárního a výtvarného historika, poprvé vydaná roku 1915, je holdem přetrvavávající ženskosti, proměnám a rolím ženy v v různých etapách lidských dějin.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Bohyně, světice, ženy

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Stanislav Kostka Neumann pojal tuto sbírku jako oslavu ženy, jež se v jeho podání stylizuje do postavení "bohyň a světic". K tomuto přesvědčení Neumannovi napomohly především ty osobnosti, jež menší či větší mírou zasahovaly do lidských osudů a podílely se tak i na lidských dějinách. Proto se pokusil v tomto souboru zpracovat příběhy nejen biblických postav (Judita, Salome), ale i těch, které v jeho době významně vstupovaly do společenského a politického vývoje (například německá revolucionářka Rosa Luxemburgová). Verše jsou psány se snahou o civilní a střízlivý tón, přesto však v některých pasážích dosahuje Neumannův jazyk a styl až patetických rysů.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíNeumann, Stanislav Kostka
NázevBohyně, světice, ženy
AutorStanislav Kostka Neumann
VydáníV MKP 1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2018
Rozsah1 online zdroj (75 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran75
Doprovodný materiál
Název ediceKlasická česká poezie
Poznámka
ISBN978-80-7587-770-3; 978-80-7587-769-7; 978-80-7587-771-0; 978-80-7587-772-7
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiAmaterasu-o-mikami --; Milatk --; Judita --; Salome --; Lubuša --; Mechtilda z Magdeburku --; Vdova z Efesu --; Jane Seymourová --; Saskia van Uylenburgh --; Ženský portrét Gainsboroughův --; Markýza de Pompadour --; Kane --; Černoška z Bismarckova souostroví --; Mabruka --; Měšťačka --; Mici --; Svatá Luisa Michelová --; Rosa Luxemburgová

Lístek

MARC