Kniha

Ztracený v poezii

Vydání: Host 2010 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21393

Antologie z celoživotního díla jednoho z největších českých básníků minulého století, která vychází u příležitosti 100. výročí autorova narození.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Ztracený v poezii

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Editor Jiří Opelík se pokusil ve čtyřech oddílech představit nejen Mikuláškovy vrcholné texty, ale podat zároveň i výpověď o vývojových etapách jeho tvorby. Autorův život byl nerozlučně spojen s Brnem a okolím: i toto prostředí utvářelo jeho osobnost a dávalo mu mnohé podněty k napsání silných a podmanivých textů. Verše obsažené v této antologii jsou vybrány z období mezi lety 1941-1985 a nesou v sobě všechny atributy Mikuláškovy tvorby. Autor dokázal s neobyčejně silným prožitkem vyjádřit především tíhu lidského osudu, který se dostává do dramatického střetu nejen s každodenním životem, ale i s neustálou hrozbou blížící se smrti. Mikuláškova lyrika, mnohdy dosahující až hvězdného opojení, zároveň projevovala i sklony ke skepsi, smutku a melancholii. Vyslovovala se ovšem také k některým společenským a politickým souvislostem. Nalezneme v ní například autorovu reakci na ruskou okupaci v roce 1968 i na následující čas normalizační nesvobody, který dodal jeho strofám ostrý a rozhněvaný výraz.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMIKULÁŠEK, Oldřich
NázevZtracený v poezii
AutorOldřich Mikulášek ; [výtv. doprovod Dalibor Chatrný] ; [výběr, ed. příprava a dosl. Jiří Opelík]
IlustrátorChatrný, Dalibor
VydáníVyd. (v tomto souboru) 1
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelHost
Rok vydání2010
Rozsah262 s.
Durata
Vybavenífot.
Rozměry19 cm
Počet stran262
Doprovodný materiál
Název ediceEdice poesie Host. Velká řada ;
Poznámka
ISBN978-80-7294-357-9
Cena259
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiKřídlovka --; Na počátek se ptám --; Vzplanutí --; Návštěva --; Přízraky --; Ladění --; Žaly --; Setkání --; Hold zpěvu --; Deštivý čas --; V domě básníkově --; Poledne --; Pavouk --; Zelené pyžamo --; Ranní kravata --; U nás na Dornychu --; Juliánov --; Černá můza --; Rukavička --; Vyvolavač --; Ortel --; Hudba --; Výčitky --; Drama --; Myšlenky v bufetu --; Cosi je ve vzduchu --; Slavnost --; Není toho tady víc --; Pláň --; Co víme o bílé --; Pátý rozhovor bláznů --; Metafora druhá --; Metafora sedmá --; Ptáci --; Sólo pro jeden dech --; Jedna z verzí --; Úpění --; Balzamování --; Olůnění --; Kresba tuší --; Dopis první ženě --; Dopis druhé ženě --; Dopis múze --; Náladička --; Cosi --; Hrana za nás --; Sonet o dechu --; Loučení --; A to je vše --; Panu Gauguinovi --; Poezie --; Úděl --; Říkanka --; Veliké černé ryby --; Spící sad --; Dospívání --; Nalézání; Věrnost až za hrob /; Život a dílo v datech

Lístek

MARC