Kniha

Zpětné zrcátko

Vydání: Dauphin 2012 | Jazyk: česky a polsky | Signatura: AP 201 | Chci jiné vydání

Bilingvní, polsko-české zrcadlové vydání básnické sbírky současné filoložky, bohemistky a diplomatky obsahuje verše, které autorka napsala v letech 2008-2011 v Praze, Varšavě a v Lublani.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Zpětné zrcátko

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Autorka se snaží v těchto básních poodhalit svůj vnitřní svět, pocity a myšlenky, které zůstávaly neprodyšně uzavřeny v jejím nitru do doby, než našla odvahu je literárně zpracovat a zveřejnit. Hned v úvodu proto básnířka sděluje, že až "umanutě neoblomná" žárlivě střežila svou existenci a nikomu nedovolila ani "klíčovou dírkou" nahlédnout do svého soukromí. Zjistila však, že toto uzavření ničemu neprospívá a proto se rozhodla "zbavit se starých návyků". Tato změna jí zároveň umožnila, aby odrazy své duše interpretovala také ve spojitosti s událostmi, jež se kolem ní odehrávaly. Nutno ovšem poznamenat, že Krajewska ne vždy přijímala dění ve své blízkosti s pochopením, uznáním či bezvýhradným souhlasem, často se mu nechtěla přizpůsobit a tak i z tohoto důvodu se v tomto souboru nacházejí verše plné osamělosti, trýznivé bolesti a smutku. Závěrečný oddíl této sbírky ("Celý život"), věnovaný památce české diplomatky Jany Rathsamové, byl kompletně napsán česky, takže vychází v této edici pouze v tomto jazyku.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKRAJEWSKA, Marzena Ewa
NázevZpětné zrcátko
PodnázevLusterko wsteczne
AutorMarzena Ewa Krajewska ; [z polského originálu přebásnil Josef Mlejnek]
PřekladatelMlejnek, Josef
Vydání
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelDauphin
Rok vydání2012
Rozsah93 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran93
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7272-436-9
Cena198
Obsahová char. "OCH"J6b
Obsah OCHuPoezie v polštině.
Název dílčí částiCelý život; Tajemství --; Zpětné zrcátko --; Jízda bez držení --; Princip tvrdé manipulace --; Pokušení a výhrůžky --; Skutečné malířství --; Myšlenka --; Neomezený prostor --; Plané sliby --; Vítězství --; Hvězdy --; Síla spoutanosti se světem --; Třetí břeh --; Potřeba řeči --; Rozbité zrcadlo --; Otázky --; Slova --; Judo Tadeáši --; Vpleteni v Boží Prozřetelnost --; Odvolání --; Hádka --; Salony --; Ty a já --; Deštivé dny --; Jenom Bůh se neptá na skutečné výdaje --; Oči --; Maskováni --; Fata morgana --; Zvládnuté vrcholy --; Opojenost --; Úplný člověk --; Střecha --; Na terase --; Předtucha --; Hlava se mi točí --; Janě --; Odcestovat --; Zapomenout --; Přebásnění --; Příteli --; Snaha --; Šperky

Lístek

MARC