Kniha

Zbornaplaz aneb Adolf Born & Christian Morgenstern

Vydání: Slovart 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21427

Reprezentativní dárková publikace, v níž dvojjazyčné texty veršů Christiana Morgensterna jsou doplněny bohatým výtvarným doporovodem Adolfa Borna.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Zbornaplaz aneb Adolf Born & Christian Morgenstern

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Christian Morgenstern je dnes považován především za mistra groteskních veršů, které napsal na konci devatenáctého a na počátku dvacátého století. Jeho texty byly obdařeny svébytnou poetikou, v níž se na jedné straně odrážely tehdejší myšlenkové a filozofické proudy, na straně druhé však v sobě nesly i intenzivní náboj humoru, smysl pro hravost i jazykový vtip. V pravém slova smyslu se tak autor stal zakladatelem nonsensového básnictví, které dovedl s bravurní jistotou k naprosté dokonalosti. Groteskní poetiku lze také nalézt u malíře a grafika Adolfa Borna, který tento výbor z Morgensternových veršů ilustroval. V jeho barevných kresbách ožívají Morgensternovy bizarní představy a jeho hra se slovy tak dostává příznačné, vizuální rozměry.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBORN, Adolf
NázevZbornaplaz aneb Adolf Born & Christian Morgenstern
PřekladatelBondy, Egon
Autor textuMorgenstern, Christian
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelSlovart
Rok vydání2009
Rozsah[130] s.
Durata
Vybavení
Rozměry26 cm
Počet stran
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7391-338-0
Cena499
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiŠibeniční vrch --; Vzdech --; Podvlékačky --; Vodní osel --; Veliké lalulá --; Limba --; Velryba čili povodeň --; Strašidlo --; Estetická lasička --; Estetická lasice --; Zpověď červa --; Tři zajíci --; Koleno --; Krkavec Rall --; Havran Ral --; Skřet půlnoc --; Dva kořeny --; V lese --; Zkouška --; Nové názvy navržené přírodě --; Jdusi --; Šlasi --; Šladocela --; Půlnoční myš --; Půlnoc --; Beránek měsíc --; Kačák --; Zeměplaz --; Měsíce pro malé dítě --; Jak si šibeniční dítě pamatuje jména měsíců --; Jak si šibeniční dítě zapamatuje jména měsíců --; Pábenka --; Lora --; On --; Past na myši --; Ježek a Ježena --; Pan Ježek a sličná Ježena --; Nosofém --; Měsíční tvary --; Měsíční věci --; Na muší hvězdě --; Na muší oběžnici --; Trychtýř --; Trychtýře --; Ve zvířecím kostýmu --; Tanec --; Přání pomníku --; Volba mého pomníku

Lístek

MARC