Kniha

Žahour

Vydání: Občanské sdružení H_aluze 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22634

Básnická prvotina mladého děčínského autora, vítěze Literární ceny Vladimíra Vokolka, obsahuje verše inspirované klasickým dekadentním a symbolistickým proudem české poezie.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Žahour

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Básník Radek Fridrich poukazuje na předsádce této sbírky, že v poezii Vojtěcha Kallaie lze spatřovat souvislosti s tvorbou Antonína Sovy, Karla Hlaváčka nebo Ladislava Klímy. Zdá se, že právě tito autoři se pro Kallaie stali nepopíratelnými osobnostmi a vzory, a to především intimní podobou svých básní. V některých pasážích Kallai na tuto rovinu dokonce přímo odkazuje, v jiných však komorní téma rozehrává a obohacuje důslednou, nicméně vyváženou jemnou erotickou linkou. Neboť právě žena v nejrozmanitější obraznosti se stává hlavním motivem Kallaiovy prvotiny a zjevuje se tu jako dívenka, vesnické děvče, maková panenka nebo dokonce i ve tvaru klekánice, jako žahavý impulz autorovy svébytné poetiky.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKALLAI, Vojtěch Tomáš David
NázevŽahour
AutorVojtěch Kallai ; [ilustrace Hana Dočkalová]
IlustrátorDočkalová, Hana
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydání[Ústí nad Labem]
Země vydáníČesko
NakladatelObčanské sdružení H_aluze
Rok vydání2013
Rozsah51 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry19 cm
Počet stran51
Doprovodný materiál
Název ediceH_aluze
Poznámka
ISBN978-80-87593-06-6
Cena60
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiNeklid --; Brzy k ránu --; Symbolické nocturno --; Břízy --; Klekání --; Vlasy --; Učitelka klavíru --; Hra se sirkami --; Maková panenka --; Stárnoucí --; Kosi si hrají s višněmi --; Halasné --; Kdo --; Ještě dívenka --; Klekánice --; Chuť --; Francouzka --; Operace --; Bláznivá Viktorka --; Puberta --; Der Traum --; Žárlivost --; Vesnické děvče --; To krásné... --; Sebevrazi --; Pokoušení --; Staré ženy --; Chůze --; Krmení --; Kavárna Bellevue --; Asi horkem --; Dáma --; Píseň písní --; Bezdomovec --; Divoženka --; Pozdě k ránu --; Zima --; Epitaf

Lístek

MARC