Kniha

Za třtinou naděje

Vydání: Blok 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22459

Výbor z poezie významného českého básníka obsahuje verše ze sedmi autorových sbírek, vznikajících v průběhu dvacátých až čtyřicátých let minulého století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Za třtinou naděje

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Název tohoto výboru představuje citaci z Halasovy básně "Slavnost porozumění" ze sbírky "Tvář". Editor Jaroslav Novák se v této antologii soustředil především na ty Halasovy verše, v nichž se objevuje alespoň náznak naděje v perspektivách nejisté budoucnosti. Halas tvořil své básně v neklidné době, jejímž průvodním znakem byl "podemílající svět", místo, kde obrazně řečeno škrtí břečťan krásu a kde "zpívá meluzína až do kuropění". Halas proto v mnoha licencích vycházel z obtížné existenciální situace, přesto však nehledal pouze pesimistická a negativistická řešení a nevyjadřoval jenom tragický životní pocit. I když v malém počtu, přesto v jeho drsném a "krákorajícím" hlase krystalizuje nepatrné "torzo naděje", jež je tu zmíněno především v souvislosti s národním ohrožením (není jistě náhodné, že pravě tato Halasova vrcholná sbírka je v tomto souboru otištěna v kompletním znění). A v poslední básni, zařazené do tohoto výboru a patrně komponované již po skončení války, vyslovuje Halas opatrně myšlenku, že i v "časech psích" lze věřit, že "květ tříska sluneční vzejde i v mrchovišti."

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHALAS, František
NázevZa třtinou naděje
Podnázev(výbor z veršů)
AutorFrantišek Halas ; [ilustrace Luisa Nováková] ; [vybral a uspořádal Jaroslav Novák]
IlustrátorNováková, Luisa
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelBlok
Rok vydání2013
Rozsah94 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry21 cm
Počet stran94
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86868-62-2
Cena199
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiSépie --; Útěcha --; Čekání --; Verše --; Pastel --; Píseň --; Ticho --; Slavnost porozumění --; Tvary --; Doznání --; Rosa --; Léta --; Moře --; Obolos --; Je čas --; Pro lásku --; Předehra --; Komu dík --; Plamen --; Poezie --; Zbroj starou... --; Večer --; Oslava --; Prosba --; Důvěra --; Noc a šeření --; Déšť dětí --; Balada --; Slova --; Déšť v listopadu --; Přání --; Sláva slova --; Ráno --; Pod Zvičinou --; Chudáci --; Hrejme dále --; Prosba --; A co básník --; Panychida za F. X. Šaldu --; Deset ran egyptských --; Mrtvý od Zborova --; Praze --; Zpěv úzkosti --; Mobilizace --; Voják --; Dušičky 1938 --; Nezreziví... --; Co uviděl --; Mezi námi... --; V táborech --; Básník taje --; Básník zraje --; Básník opadává --; Básník přezimuje

Lístek

MARC