Kniha

Z inkoustu noc

Vydání: Akropolis 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22416

Opožděný básnický debut české překladatelky a publicistky zachycuje průřez její dosavadní tvorbou, v níž převládají lyrické reflexe a intimní prožitky.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Z inkoustu noc

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Potřeba psát a intenzivně se věnovat poezii vykrystalizovala ve Vendule Vartové především po jejím odchodu z Čech do Bruselu, kam následovala manžela, jenž zde nalezl zaměstnání. Právě tady si uvědomuje absolutní sepětí se svou rodnou polabskou krajinou a nemožnost soužití s novým prostředím, která se přetavuje do vzpomínek, v nichž intenzivně prožívá okamžiky prostého a jaksi samozřejmého štěstí v původním domově. Motivy bolesného stesku po náhle vzdálených místech, jež jsou neodvolatelně zakotvena v její existenci, se tak stávají první linií její básnické tvorby. Tou druhou jsou pak i autorčiny intimní a milostné prožitky, které mnohdy směřují k jemným erotickým polohám, na druhé zároveň vyjadřují přesvědčení, že i ve svém mužském protějšku může žena nalézt spolehlivého partnera, jenž pro ni znamená jistotu a oporu.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíELIÁŠOVÁ, Vendula
NázevZ inkoustu noc
AutorVendula Eliášová
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAkropolis
Rok vydání2013
Rozsah61 s.
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran61
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7304-160-1
Cena128
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiNáruč nevěstinek --; Nevěřte Máří --; (B)elegie --; Konec poločasu --; Struny v mlze; Nevěřte Máří --; Moi --; Nepřestals --; K ránu --; Na prahu propadání --; Zhasni --; Z inkoustu noc --; Zrcadla --; Belegie --; Čas odletů --; Ze vzdušných zámků --; Bruselské kaštany --; Ořeší --; Boleslavská tůň --; Labe --; Jak už mi neříkají --; Žilnatina --; Havran --; Svár --; Na vteřinu --; Pokušení --; Sto slov --; Deja vu --; Strom --; Zima --; Plevel --; Aleje --; První sníh --; Letní ráno --; Rozcestí --; Podzimí --; Poslední

Lístek

MARC