Kniha

Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku

Vydání: Host 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 75160 | Chci jiné vydání

Výbor z povídkové tvorby známého jihočeského spisovatele obsahuje kromě tří nových a dosud nevydaných prací především prózy, které již byly publikované v předcházejících sbírkách nebo časopisecky.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Povídky, obsažené v tomto cyklu, napsal Jiří Hájiček v letech 1995-2014 a zůstal v nich věrný svému dominantnímu námětu, totiž realistickému ztvárnění obrazů z prostředí jihočeské vesnice. Hájíčkem uspořádaný soubor lze hodnotit jako určité žánrové ohlédnutí, neboť z dvaceti povídek jsou v tomto souboru pouze tři dosud nepublikované práce. Při výběru autor čerpal především ze svých předcházejících sbírek "Snídaně na refýži" a "Dřevěný nůž", z níž je převzata i titulní próza. I takto pojatá rekapitulace však dokazuje, že na poli až kronikářsky vedených epizodických záznamů ze života obyvatel většinou ze zapadlých končin zachycuje Hájíček události a děje, v nichž jsou z nejrůznějších pohledů nazírány problémy lidí, kteří s těmito místy spojili svou trvalou existenci. V autorových příbězích se objevují složité rodinné vztahy, jež často vznikají v důsledku odlišných generačních názorů, dále i nedávná historie, která zanechala v těchto oblastech krutou a dodnes nezacelenou stopu, nebo jsou tu naznačeny vazby k půdě, domovskému stavení i k předkům, ale na druhé straně i otázky vykořeněnosti a neschopnosti člověka nadále setrvat v těchto lokalitách, třebaže z nich pochází.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHÁJÍČEK, Jiří
NázevVzpomínky na jednu vesnickou tancovačku
Podnázevpovídky
AutorJiří Hájíček
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelHost
Rok vydání2014
Rozsah356 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran356
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7491-405-8
Cena329
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiPinky a já --; Baladička --; Noc s manekýnou --; Někdy tě hledám --; Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku roku 1986 --; Dřevěný nůž --; Havrani ve městě --; Koně se mají pohřbívat --; Příběh milovnice koňakových špiček --; Octavia --; Metání trav --; Melancholické lístečky z podzimních stromů demokracie --; Anděl na půdě --; Baywatch --; Popel nejlepšího záložníka --; Bubny a dýmovnice --; Lvíčata --; Driving home for Christmas --; Koleje ve sněhu --; Vesnickej román

Lístek

MARC