Kniha

Vysoké versus populární umění

Vydání: Periplum 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: S 22441

Studie zkoumá pojmové rozlišení mezi tzv. vysokým a populárním uměním, shrnuje estetický a sociologický přístup k diskuzi na toto téma.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Vysoké versus populární umění

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Úvod je věnován sémantické analýze pojmů vysokého a populárního umění. Druhá část přináší shrnutí a kritické zkoumání pokusů o estetické zdůvodnění rozdílu mezi vysokým a populárním uměním. To vidí základní rozdíl v estetické hodnotě (estetický hierarchismus přisuzuje prvnímu pozitivní, druhému pak negativní estetickou hodnotu). Třetí a závěrečný oddíl se zabývá sociologickým řešením uvedené problematiky. V této perspektivě mají pojmy vysoké a nízké umění sociologický rozměr a informují spíše o společenském postavení publika určitého uměleckého žánru. Autor shrnuje rovněž výsledky nových sociologických výzkumů v USA a západní Evropě týkajících se vztahu mezi kulturními preferencemi lidí a jejich sociálním postavením. Dochází k závěru, že zatímco mezi obecnými uměleckými či kulturními kategoriemi (např. opera-muzikál) musí platit princip rovnosti, jednotlivá umělecká díla lze esteticky srovnávat a hodnotit.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíZAHRÁDKA, Pavel
NázevVysoké versus populární umění
AutorPavel Zahrádka
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníV Olomouci
Země vydáníČesko
NakladatelPeriplum
Rok vydání2009
Rozsah123 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran123
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86624-48-8
Cena139
Obsahová char. "OCH"S1
Obsah OCHuUMĚNÍ VŠEOBECNĚ. Teorie umění. Filozofie umění. Výtvarné kritiky. Ikonografie (náměty, témata, motivy). Ikonologie (výklady uměleckých děl).

Lístek

MARC
Náhledy
Vysoké versus populární umění