KnihaDigitalizovaný titul

Výbor z básní

Vydání: J. Svátek 1918 | Jazyk: čeština | Signatura: 28 A 8394

Výbor z poezie pražského německy píšícího spisovatele a básníka, který v překladu J. Al. Korába vydal roku 1918 českobudějovický nakladatel Svátek.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Výbor z básní

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Hugo Salus (1856-1929) patřil ve své době k ceněným a oblíbeným lyrikům, jehož poezie vycházela i v různých regionálních nakladatelstvích. Dokumentuje to i tento rozsahem nevelký výbor, do něhož byly zařazeny verše z autorových osmi sbírek, tři závěrečné básně pak pocházejí dokonce ze Salusových rukopisů. Popularita Huga Saluse tkvěla především v tom, že dokázal přiblížit nostalgickým způsobem širokému okruhu pražské prostředí, v němž se několik let pohyboval a žil. V jeho verších převážně zaznívají motivy lásky a vřelého citu, na druhé straně se tu ale objevují i romance baladického charakteru.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíSALUS, Hugo
NázevVýbor z básní
AutorHugo Salus ; přeložil J. Al. Koráb* Julius Alois Koráb
PřekladatelKoráb, Julius Alois
Vydání
Měřítko
Místo vydáníČ. Budějovice
Země vydánícs
NakladatelJ. Svátek
Rok vydání1918
Rozsah63 stran
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran63
Doprovodný materiál
Název ediceSvátkovy lidové knihovny ;
Poznámka<Elektronická verze přístupná pouze v knihovně.>
Cena35
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiVěrnost na věky --; Helgoland --; Don Roué --; Parnas --; Svatý na sloupu --; Podjaří manželství --; Sochař smrt --; Růženec sv. Antonína --; Pražský most --; Staré hodiny --; Legenda --; Za modrých jarních dní --; Smutná píseň --; Hrudy --; Růžové obláčky --; Pohádka o štěstí --; Volný žalm --; Vždy večer --; Babička --; Talmudská legenda --; Cestou na Parnas --; Dva světci --; Lotta --; Po horečných nocích --; Mezi stromy --; Bledá dívčí líc --; Jaro na hrobech --; Bojovníci --; Antonín Dvořák --; Řádek --; Michelangelo --; Poznání duše --; Andělé snů --; Vzdor --; Uzdravená Ofelie --; Hodina předposlední --; Jízda páně Reinvaltova --; V pohnutí --; Klid lásky --; Podzimní strom --; Píseň předků --; Vory --; Zaspalý strom --; Vítr --; Písnička --; Rabbi Simeon Ben Jochai --; Na sklonku dne --; Zimní den na Hradčanech --; Stará píseň pražského mostu; Doslov /

Lístek

MARC
Náhledy
Výbor z básníVýbor z básní