Kniha

Vom Musikalisch-Schönen

Vydání: Philipp Reclam jun. 1982 | Jazyk: němčina | Signatura: VT 75433

Hanslickův habilitační spis publikovaný r. 1854, v němž formuluje protest proti obecně rozšířenému chápání hudby resp. obsahu hudby prostředky mimohudebními. Doplněno články a hudebními kritikami.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Vom Musikalisch-Schönen

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Obsah hudby Hanslick spatřoval v ní samotné, zdůrazňoval význam formy a práci s hudebním materiálem. Hlavním předmětem zkoumání hudební estetiky by měl být vztah hudby a pohybu. Ve svých úvahách vycházel zejména z ideálu absolutní instrumentální hudby vídeňského klasicismu, argumentaci vedl proti odkazům na mimohudební realitu, "mimohudební obsah" a jakýsi "jazyk citu". Tento přístup sám odsuzoval a nazýval ho citovou estetikou, historicky sice toto chápání souvisí s koncepcí známou již od doby baroka, v Hanslickově současnosti však byla opět významně oživována hudebním romantismem a zejména novoromantismem.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHanslick, Eduard
NázevVom Musikalisch-Schönen
PodnázevAufsätze, Musikkritiken
AutorEduard Hanslick
Vydání1. Auflage
Měřítko
Místo vydáníLeipzig
Země vydáníNěmecko
NakladatelPhilipp Reclam jun.
Rok vydání1982
Rozsah360 stran
Durata
Vybaveníilustrace, noty
Rozměry18 cm
Počet stran360
Doprovodný materiál
Název ediceReclams Universal-Bibliothek. Kunstwissenschaften ;
Poznámka
Obsahová char. "OCH"V3c
Obsah OCHuHudební estetika a sémiotika.

Lístek

MARC
Náhledy
Vom Musikalisch-SchönenVom Musikalisch-SchönenVom Musikalisch-SchönenVom Musikalisch-SchönenVom Musikalisch-SchönenVom Musikalisch-SchönenVom Musikalisch-SchönenVom Musikalisch-SchönenVom Musikalisch-SchönenVom Musikalisch-SchönenVom Musikalisch-SchönenVom Musikalisch-Schönen