Kniha

Vlčí měsíc

Vydání: Akropolis 2017 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 84969

Novela významného španělského autora líčí poetickým jazykem syrově krutý příběh čtveřice partyzánů, kteří se po nastolení frankistické diktatury po řadu let skrývají v horách.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Vlčí měsíc

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Občanská válka spěje do své poslední fáze a do hor přichází čtveřice republikánských bojovníků. Už bez naděje na vítězství nebo na další boj, jen ve snaze ukrýt se a přežít. Tak začíná syrově poetická novela, která je prozaickým debutem španělského básníka Julia Llamazarese. Jako příslušník generace, pro niž se občanská válka a odboj pomalu stávaly jakýmsi mýtem, se detailně zajímal o skutečné osudy bojovníků a partyzánů a částečně i na jejich základě vytvořil mrazivé, beznadějné i krutě krásné vyprávění o devíti letech, v nichž zoufalá čtveřice mění úkryty, čelí každodennímu nebezpečí a čím dál více se musí spoléhat jen a jen na sebe. Očima vypravěče, bývalého učitele, sledujeme především proces jejich postupného odlidšťování, narůstání izolace a samoty, přibývání zvířecích atributů... Od počátku jako by už byli mrtví, jen klesali hloub a hloub do hrobu hor, přičemž za sebou zanechávají strach a smrt. To vše autor vypráví výsostně poetickým, až lyrickým jazykem, jenž kontrastuje se syrovostí námětu. Opakují se metafory, jež jakoby personifikují krajinu či zhmotňují světlo, které se jí prodírá. Často se opakuje ústřední motiv vlka jako proměnlivá metafora obávaného i pronásledovaného zvířecího štvance, jemuž se protagonisté na své cestě za dokonáním nevyhnutelné smrti čím dál více podobají.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíLlamazares, Julio
NázevVlčí měsíc
AutorJulio Llamazares ; ze španělského originálu Luna de lobos přeložil a doslovem opatřil Jan Machej ; ilustrace Dora Čančíková
PřekladatelMachej, Jan
IlustrátorČančíková, Dora
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníxr-
NakladatelAkropolis
Rok vydání2017
Rozsah179 stran
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran179
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7470-178-8
Cena349
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiV měsíčním světle samoty /

Lístek

MARC