Kniha

Vlastní životopis

Vydání: Odeon 1978 | Jazyk: čeština a jiný | Signatura: D 9569 | Chci jiné vydání

Nejvýznamnější literární dílo Karla IV., ve kterém popsal svůj život, formuloval hlavní principy koncepce státu a poučení o vladařském poslání, které adresoval svým nástupcům.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Vlastní životopis

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Dílo (paralelně latinský text a český překlad) je rozděleno do dvou částí ve dvaceti kapitolách, které jsou nestejně rozsáhlé a obsahově nesouměřitelné. První, hlavní část zahrnuje 14 těchto kapitol, ve kterých autor popisuje události svého života z pozice královského majestátu. První dvě úvodní kapitoly jsou jakýmsi moralizujícím kázáním a zároveň aplikací vyjádřených zásad na osobu panovníka. Další kapitoly (3.-14.) jsou vlastním líčením Karlova života - od mládí až po konsolidaci moci v českých zemích (do r. 1340). Druhou část tvoří šest kapitol (15.-20.), které se liší od hlavní části popisem - jde o stručné až kusé pokračování, pouhý výčet dějů, i když text vykazuje vyšší stylistickou úroveň. Obsahově výklad končí rokem 1355, tj. císařskou korunovací v Římě. - Vlastní životopis Karla IV. je završením literární činnosti svého tvůrce; autorovým nástupcům podává ideální obraz úspěšného vládce, hodný následování. O širším společenském ohlasu Karlovy autobiografie svědčí její brzký překlad z latiny do češtiny nedlouho po jeho smrti. - Doplněno četnými vyobrazeními.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKAREL IV.
NázevVlastní životopis
PodnázevVita Karoli Quarti
AutorKarel IV. ; studii K výtvarnému doprovodu Vlastního životopisu Karla IV. Josef Krása, Jiří Spěváček ; Barev. fot. pořídil Alexandr Paul ; Z lat. orig. přel. Jakub Pavel
PřekladatelPavel, Jakub
Autor textuSpěváček, Jiří; Krása, Josef
VydáníVyd. lat. textu 6., čes. překl. 11., v Odeonu 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydánícs
NakladatelOdeon
Rok vydání1978
Rozsah225 s.
Durata
Vybavenífront
Rozměry
Počet stran225
Doprovodný materiál
Poznámka
Obsahová char. "OCH"D2a3
Obsah OCHuVrcholný středověk (12. - 14.stol.). Český stát za Přemyslovců a Lucemburků.

Lístek

MARC
Náhledy
Vlastní životopisVlastní životopisVlastní životopisVlastní životopis