Kniha

Viktor Dyk a T. G. Masaryk

Vydání: Nakladatelství Lidové noviny 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: D 18911 | Chci jiné vydání

Studie zachycuje vztah mezi Viktorem Dykem a T.G. Masarykem, vývoj jejich ideových sporů a odlišných přístupů k problematice českého národního zájmu a s tím související různá pojetí češství.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Viktor Dyk a T. G. Masaryk

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Převážně konfliktní vztah mezi Viktorem Dykem a T.G. Masarykem, který se odvíjel více než třicet let, byl odrazem proměn celé české společnosti. Vedle odlišných myšlenkových a politických postojů sehrály roli další faktory - původ, vzdělání, věkové a povahové rozdíly, estetické cítění či pracovní zaměření. Přes ideovou a politickou různost dokázali spolupracovat v protirakouské opozici a v odboji za 1. světové války. Letitým jádrem sporů byly názory na problematiku českého národního zájmu, na řešení česko-německé otázky nebo hodnocení zahraničního a domácího odboje. Masaryk preferoval ideu humanitní (obecně lidskou) před národní, kdežto u Dyka tomu bylo naopak. Poznámky, odkazy. V příloze ukázky z tvorby V. Dyka reagující na dílo či názory T.G. Masaryka, vzájemné dopisy.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíTOMEŠ, Josef
NázevViktor Dyk a T. G. Masaryk
Podnázevdvojí reflexe češství
AutorJosef Tomeš
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelNakladatelství Lidové noviny
Rok vydání2009
Rozsah203 s.
Durata
Vybavenífot., faks.
Rozměry19 cm
Počet stran203
Doprovodný materiál
Název ediceKnižnice Dějin a současnosti ;
Poznámka
ISBN978-80-7106-309-4
Cena219
Obsahová char. "OCH"D2+
Obsah OCHuČESKÉ, SLOVENSKÉ A ČESKOSLOVENSKÉ DĚJINY. Oborové slovníky, encyklopedie, bibliografie. Osobnosti a memoáry. Syntetické práce. Sborníky. Historické atlasy. Chronologie.

Lístek

MARC
Náhledy
Viktor Dyk a T. G. Masaryk