Kniha

Víkend v jakémsi Švýcarsku

Vydání: Dauphin 2016 | Jazyk: čeština | Signatura: B 23381

Sedmá sbírka současného básníka a překladatele navazuje na autorovu předcházející tvorbu, deklarovanou především vyhraněným civilním výrazem.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Víkend v jakémsi Švýcarsku

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Jedním ze základních prvků sbírky Víta Janoty je snaha pojmenovat skutečnost života, nenalhávat si falešné vidiny či idealisticky malovat přítomnost růžovými barvami. "Vidět sny prorůstat realitou," zahajuje autor jednu báseň a v tomto tvrzení zároveň poodhaluje tézi o tom, že svět ztrácí snivou aureolu a jakékoli přeludy jsou přebity trumfovým esem strohých faktů a dat. V Janotově poezie se tak například vrací lyrický motiv "kadeře dívčích vlasů", vzápětí je ovšem nahrazen vystřízlivěním, jež je "zatěžkáno smutkem". V jednu chvíli tak básník sleduje omamující a svůdnou podobu lidského bytí, aby vzápětí tento tvar vyvrátil a kompenzoval ho pocitem nemožnosti a zbytečnosti. Tyto protikladné dojmy sděluje básník svým charakteristickým střídmým výrazem, jenž ještě naléhavěji přibližuje prostředí, předměty a děje, s nimž se lze setkat nejen "v jakémsi Švýcarsku", ale i v důvěrně známých krajinách.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíJanota, Vít
NázevVíkend v jakémsi Švýcarsku
AutorVít Janota
Vydání
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníxr-
NakladatelDauphin
Rok vydání2016
Rozsah86 stran
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran86
Doprovodný materiál
Název ediceČeská slova
Poznámka
ISBN978-80-7272-884-8
Cena248
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiJako uhlík odskočit... --; Víkend v jakémsi Švýcarsku --; Český sen --; Americký sen --; Legenda o ouroborovi --; Básnířkám Mariím celého světa --; Devět kůrů andělů... --; Něco v čerstvě umyté podlaze... --; Arwyneb llithrig --; Lisabon --; Hodiny ručních prací --; Advent v Zakázaném městě --; Artové kino --; Dekonstrukce --; Ještěrka --; Variace na stará témata --; Nejsem tu od toho... --; Libeňská synagoga --; Poslední představení --; Galerie moderního umění --; Cabo da Roca --; Donnersberg Warte --; Někdy si vzpomeneš... --; Noční chvilka p. --; Na samém konci sídliště... --; Ocelové město --; Dark was the night --; And cold was the ground --; Jako se prosekávat...

Lístek

MARC