Kniha

Verše od Bazénu spadlé hvězdy

Vydání: Brody 2002 | Jazyk: čeština | Signatura: B 20073

Sbírka básní a postulátů jednoho z největších moderních čínských básníků a malířů 1. poloviny 20. stol. vychází v moderním překladu Josefa Hejzlara.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Verše od Bazénu spadlé hvězdy

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Básník velké metaforické obraznosti se především nechával inspirovat přírodou a jejími výtvory, stromy a květiny často provázejí nostalgii z plynutí času a nezadržitelného stárnutí. Básnickou formou, kterou autor nejčastěji používal, je tradiční pětislabičné nebo sedmislabičné čtyřverší, jež největšího rozmachu dosáhlo v 7.-10. století za dynastie Tchang, a jen některé jsou psány ve volnější písňové formě cch´, užívané za pozdější dynastie Sung.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíQI BAISHI
NázevVerše od Bazénu spadlé hvězdy
PřekladatelHejzlar, Josef
Autor textuQi, Baishi
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelBrody
Rok vydání2002
Rozsah141 s.
Durata
Vybaveníobr.
Rozměry19 cm
Počet stran141
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN80-86112-21-7
Cena60
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPostuláty; Vzpomínka na otce --; Babička vzpomíná --; Broskvoň kvete --; Vzpomínka na minulé pod horou Luo --; Válečná vřava se nocí postupně blížila k městu... --; Skrývám se v travinách --; Pláč žlutých chryzantém --; Návrat domů --; Mohu být nejchudším na zemi... --; Vistárie --; Se syny na flámu --; Jehličí zmizelo a brouci se ještě nenažrali... --; Ptáci a lidé --; Proč pořád závidět pivoňce... --; Vaňka-vstaňka --; Na obraz tykve --; Na počest tchangských básníků --; V temné noci slivoň kvete --; Vítr záletník --; Naslouchám žluvě ve staré chýši --; Sám sobě se vysmívám --; Návrat havranů do větví starého stromu --; Chryzantémy na konci roku --; Vážka škrtá o vodu --; Večer na rybách u vrbového háje --; Vypoštím holuby v podzimním lese --; Mraky nad městem Š'-menem --; Vůně lotosů --; Polehlá chryzantéma kvete --; Na Sněhovém vršku sním o slivoních --; Znovu vzpomínám na horu Luo --; Těkavý let vážky --; Lotosový rybník vydává voňavý dech --; Chryzantémy vysadil šťastný hospodář --; Slivoně stárnou --; Na obraz chryzantém píšu své verše --; Na obraz jablíček chaj-tchang --; Na obraz narcisu --; Nápis na obraze chryzantém --; Věnováno jisté krasavici --; Na obraz červené chryzantémy --; Na obraz bambusu --; Vodopád na Kuřecí skále --; Slivoň pozdě rozkvétá --; Pouštění draků na jarní hrázi --; Nikdo si nevšimne --; Astry světélkují --; Květy slivoně --; Zpěv cikád v korunách akátů --; Naslouchám flétně v Třešňovém pavilonu --; Zastavení u plůtku s houštinou chryzantém --; Na obraz slivoně píšu své verše --; Květy vistárie vábí včelí roj --; Begónie --; Banánovník nemění své srdce --; Plazivá chryzantéma --; Oplakávám mistra Čchin Jüana --; Květy vistárie prorůstají komíny --; Na obraz hřebínku kohoutího --; Bambusoví koně na sosnové hoře --; Za oknem banánovník v nočním dešti --; Pod mostem luna zrcadlí svůj jas --; Rozhovor s hostem v tichém koutu zahrady --; Na obraz vrby --; Na obraz slivoně --; Na obraz podzimních jablíček chaj-tchang --; Na obraz krajiny --; Památce mistra Čhin Jüana --; Svéhlavě pivoňku maluji --; Jablíčka chaj-tchang --; Na voňavé mezi popíjím a zpívám --; Vznosná borovice --; Verše na obraz lotosů píšu --; Na obraz balzamíny --; Chryzantémy v květináči --; Balzamína utěšuje --; Na obraz čajových květů --; Na obraz marhaníku granátového --; Na obraz orla mořského --; Maluji chaotické houští vistárie --; Studovna v banánovníkovém háji --; Na obraz kohouta a tykve --; Na obraz husího páru v rákosí --; Na obraz Pavilonu u zapůjčené hory --; Na starý nápěv --; Na obraz jezera s loďkou --; Vyhnancem ve svém domě --; Umývám třítko v Dračí studni; Doslov /

Lístek

MARC
Náhledy
Verše od Bazénu spadlé hvězdyVerše od Bazénu spadlé hvězdy