Kniha

Uvnitř, vně

Vydání: Druhé město 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22801

Sbírka veršů současného významného brněnského básníka (*1941) obsahuje poezii, která směřuje od záznamu všedních, každodenních událostí k silnému duchovnímu prožitku.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Uvnitř, vně

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Verše Zeno Kaprála jsou napsány jeho charakteristickým rukopisem, jemuž dominuje pečlivě dodržovaný rytmus i dvacetiveršový rozsah jednotlivých čísel rozdělený do dvou strof. V lyricky laděných textech se Kaprál zabývá bilanční tématikou, parafrázuje antické motivy, v nostalgických úvahách se loučí se světem i s životem. Kaprálovy básně jsou především ironickou výpovědí člověka, který cítí, že smrt ho "tahá za rukáv", přesto však v sobě nachází sílu odolávat jí a vzdorovat. V téměř padesátí básních se tak odráží Kapralova zkušenost a poznání jedné lidské existence, procházející mnohými proměnami, do nichž se promítají zdánlivě prosté a bezvýznamné záležitosti s hlubokými spirituálními prožitky. Z veršů lze vyčíst melancholickou vzpomínkovou atmosféru i zamyšlení nad smyslem literátské konfese. Ve všech těchto polohách Kaprál dokazuje, že stále umí "instalovat" osobitou poetiku, kterou jeho pořád ostrá a nabroušená pomyslná "polní lopatka poezie" vyrývá z hloubi vlastního básnického okopu.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKAPRÁL, Zeno
NázevUvnitř, vně
AutorZeno Kaprál
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelDruhé město
Rok vydání2014
Rozsah56 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran56
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7227-351-5
Cena199
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPták --; Rilke --; Světlo --; Pohotově --; Nekrofil --; Oidipus --; Antigona --; Iokasté --; Býk --; Psovod --; Ráj --; Zasvěcení --; Stařena --; Růže --; Dřevokaz --; Nanebevzetí --; Eunuch --; Rovnováha --; Doznání --; Zrození --; Sebevrah --; Strom --; Psovitost --; Stav --; Jmelí --; Beltine --; Koželuh --; Drakobijec --; Mezek --; Vepřín --; Odpoledne --; Bezděčnost --; Zralost --; Pobuda --; Náměsíčník --; Záchranář --; Exorcista --; Vibrace --; Vlaštovky --; Had --; Dvůr --; Návod --; Krajinář --; Led --; Lyrik --; Epik --; Bezdomovec --; Sníh --; Ručitel

Lístek

MARC