Kniha

Útěky

Vydání: Torst 2011 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 67897

Soubor dvanácti povídek významného exilového publicisty a politologa přibližuje osudy lidí, kteří z politických důvodů opustili svou zemi a v různých částech světa hledali nový domov.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Útěky

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Zdenek Slouka i vzhledem ke svému osobnímu osudu považuje exil za dějinnou zkušenost, kterou český národ v průběhu dvacátého století prošel. I proto se pokusil tuto tragickou kapitolu připomenout v souboru povídek, jehož titul více než výmluvně tuto část novodobé historie připomíná i symbolizuje. Autorovým cílem pak bylo vytvořit takový literární útvar, jenž by i přes zdánlivě samostatné dílčí texty vyzněl jako zcela kompaktní a celistvá skladba. Příběhy dvanácti mužů, které Slouka rozehrává, se začínají odehrávat nejdříve v českém prostředí, jehož vývoj je však ovlivněn nejrůznějšími politickými či společenskými událostmi. Každý z autorových hrdinů na vlastní kůži pozná příkoří, obavy či úzkost, takže mu nezbývá nic jiného než před tímto nebezpečím prchnout. Důvody těchto hrozeb tkví například nejen v nepravdivém nařčení, ve strachu z válečného konfliktu, v nedostatku pracovních příležitostí, ve změně režimu a nástupu totalitního systému, ale i v nenávisti, v porušování práv i v nepodložených předsudcích. Právě tyto příčiny Sloukovy protagonisty přinutí opustit domov a hledat štěstí v jiných zemích či kontinentech.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSLOUKA, Zdeněk J.
NázevÚtěky
Podnázeva přece neutečeš
Autor textuSlouka, Zdeněk J.
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelTorst
Rok vydání2011
Rozsah227 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran227
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7215-416-6
Cena244
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiLojza --; Jouza --; Lukáš --; Ben --; Jonáš --; Vojta --; Daniel --; Otecko --; Ivan --; Tony --; Honza --; Vilém

Lístek

MARC