Kniha

Tvořivá hra jako cesta k pochopení literárního díla

Vydání: Fraus 2002 | Jazyk: čeština | Signatura: N 6311

Příručka se zabývá metodami tvořivé dramatiky a jejich využitím v hodinách literární výchovy a slohu na druhém stupni základních škol i na školách středních.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Tvořivá hra jako cesta k pochopení literárního díla

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Autorka prezentuje na konkrétních příkladech řadu modelových situací, které vycházejí z četby literárních textů a práce s nimi. Uvádí metodické postupy, které poslouží k vybavení žáků potřebnými dovednostmi (rozvoj hlasových a pohybových schopností, představivosti, rytmického cítění, komunikace a tvořivosti). Především pak metody a postupy, které slouží k prověření vlastních postojů, poznávání sebe sama a ostatních (nejrůznější improvizace, provázené přímými prožitky). V neposlední řadě metody a postupy směřující ke sdělování tématu a postojů k němu (práce s metaforou, s různými vyjadřovacími prostředky, dramatizace, metody tvorby divadelního představení apod.). Příručka je dokladem toho, že tvořivá dramatika pomáhá žákům orientovat se v literárních textech, najít v nich skryté významy, zkoumat motivy jednání, identifikovat se s literárními postavami, vciťovat se do jejich postojů, zkoumat jejich motivace a učit se tak vnímavosti a toleranci. Publikace je především zdrojem řady nápadů, metod, které oživí hodiny literární výchovy.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBERÁNKOVÁ, Eva
NázevTvořivá hra jako cesta k pochopení literárního díla
AutorEva Beránková
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPlzeň
Země vydáníČesko
NakladatelFraus
Rok vydání2002
Rozsah106 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry23 cm
Počet stran106
Doprovodný materiál
Název edice[Moderní pedagogika v teorii a praxi]; Zkušenosti, nápady, inspirace
Poznámka
ISBN80-7238-182-2
Cena179
Obsahová char. "OCH"N1b1
Obsah OCHuVyučování. Didaktika. Metodika. Speciální pedagogika (logopedie, somatopedie, psychopedie, etopedie, surdopedie, tyflopedie). Prostředí ve třídě. Vyučování cizích jazyků, e-learning. Sdělovací prostředky a informační technologie ve vyučovacím procesu. Výuka a výchovné programy jednotlivých předmětů. Vyučování speciálních skupin žáků. Výchova a výuka zdravotně postižených - dospělých i dětí.

Lístek

MARC
Náhledy
Tvořivá hra jako cesta k pochopení literárního dílaTvořivá hra jako cesta k pochopení literárního dílaTvořivá hra jako cesta k pochopení literárního dílaTvořivá hra jako cesta k pochopení literárního dílaTvořivá hra jako cesta k pochopení literárního dílaTvořivá hra jako cesta k pochopení literárního dílaTvořivá hra jako cesta k pochopení literárního díla