Kniha

Tovaryšstvo Ježíšovo

Vydání: Nadační fond České knižnice : Ústav pro českou literaturu AV ČR 2024 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 111267 | Chci jiné vydání

Románový debut básníka květňácké generace Jiřího Šotoly Tovaryšstvo Ježíšovo (1969) už rokem svého prvního vydání prozrazuje, jakou historickou paralelu v sobě skrývá příběh, zasazený do období násilné rekatolizace českých zemí.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Tovaryšstvo Ježíšovo

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Páter Vojtěch Had, bezmezně oddaný dogmatice jezuitského řádu, postupně slevuje ze svých cílů a ideálů, až dospěje k deziluzi, že namísto šíření slova božího na košumberském panství celý život slepě sloužil úplně jiným mocnostem. Vyprávění prosycené skepsí, ironií a relativizací nepotřebuje heroická gesta a patetická provolání, aby připomenulo traumata našeho národa. V popředí naopak stojí individuální osudy těch, kteří se nekriticky ztotožnili se sugerovanou ideologií a až příliš pozdě pochopili svůj omyl, anebo ze strachu či osobního prospěchu konvertovali a poslušně se podřídili totalitní represi. Šotolův román „malého člověka" svíraného mocenským systémem „velkých dějin" byl mimořádně kladně přijat nejen soudobou kritikou domácí, ale brzy také zahraniční a exilovou, a nakonec i polistopadovou, což svědčí o nadčasovosti jeho poselství. Nakladatelská anotace. Kráceno.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŠotola, Jiří
NázevTovaryšstvo Ježíšovo
AutorJiří Šotola
VydáníV České knižnici vydání první
Měřítko
Místo vydáníBrno, Praha
Země vydáníČesko
NakladatelNadační fond České knižnice : Ústav pro českou literaturu AV ČR; Host
Rok vydání2024
Rozsah427 stran
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran427
Doprovodný materiál
Název ediceČeská knižnice ;
Poznámka
ISBN978-80-88183-40-2; 978-80-7658-077-0; 978-80-275-2052-7
Cena499
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.

Lístek

MARC