Kniha

Tomu já říkám láska, pánové

Vydání: Petr Štengl 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22674

Básnický debut renomovaného českého lékaře a vysokoškolského pedagoga je jak zamyšlením nad lidskou sexualitou, tak i snahou představit lásku v nejrůznějších podobách.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Tomu já říkám láska, pánové

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Poezie Martina Vokurky není v žádném případě líbivou či laskavou řečí o vztahu mezi lidmi či o tom, co toto pouto zpevňuje. Spíše se zdá se, jakoby autor od ztvárnění takových milostných pocitů záměrně prchal a patologicky přesným řezem se snažil odhalit napětí, nedorozumění a pochybnosti, které ho při vyslovení pojmu "láska" napadají a zneklidňují. Vokurkova temná vyznání neobsahují proto "povinnou úlevu lásce", jež je téměř programově demonstrována v řadě jiných, mnohdy již klasických básnických děl, ale naopak manifestují její odvrácenou tvář, která se mění v pudovou živočišnost, hrubý estetický model, úporný sexuální souboj anebo dokonce v metaforické souznění, jež nastane "v tichém okamžiku vraždy." A i když autor připouští, že v některých momentech může erotický či důvěrný vztah působit jako "chvíle ze závrati vyřezaný", vzápětí nemilosrdně kontruje, neboť "Báseň skončí / Láska taky." Prostě: "Je pozdě."

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíVOKURKA, Martin
NázevTomu já říkám láska, pánové
AutorMartin Vokurka
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelPetr Štengl
Rok vydání2014
Rozsah62 s.
Durata
Vybavení
Rozměry19 cm
Počet stran62
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-87563-23-6
Cena149
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPrázdný slipy --; Chvilka na zahradě --; Hypotéka --; Nemám jazyk... --; Za moudrost ztraceného rozumu... --; Žena v podřepu --; Sestrojíme znovu... --; Žijeme... --; Vždycky když se opiju... --; Chceš se připojit... --; Každá sedmá nahoře bez... --; Co prostata? --; Zíraj z krevet oči smutný... --; Perfektní hmat --; Metrem na konečnou --; Dekódování --; O smyslu života --; Znám dvě Lucie... --; Za chvíli se rozplynu... --; Po čem by toužili... --; Mluví česky... --; Věci mohou končit... --; Ztvrdlý bahno... --; Hypnotikum nezabírá... --; Nedělní ráno... --; Spočti svý orgasmy... --; Stovky dnů... --; Základy fyziologie --; Základy biochemie --; Nerozsvěcet... --; Vypustili jsme spolu... --; Tlačí ze sebe... --; Říkám Vy... --; Řekneš si... --; Řádky tvých zpráv... --; Po dětech... --; Nikdy jsem neměl... --; Rozhodl jsem se být... --; Balím tě... --; Čára tvýho života... --; Letošní vánoce... --; Hořká nespavost... --; Noční mol... --; Jsem na tebe... --; Povinnost... --; Přes ornamenty sexu... --; Sex je jak báseň...

Lístek

MARC