Kniha

Templáři

Vydání: Argo 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: D 18994

Stručný přehled dějin nejmocnějšího rytířského řádu středověku ve světle nových historických dokumentů z vatikánských archivů (Chinonský pergamen) odhlíží od mýtů spojených s templáři a věcně odhaluje politické pozadí rozpuštění řádu.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Templáři

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Autorka popisuje vznik řádu "svatých válečníků" v období kolem první křížové výpravy. Analyzuje řeholní řád a mravní kodex templářů. Vysvětluje, proč bojový charakter řádu po porážce křesťanů ve Svaté zemi ustoupil jeho obchodně-finančním aktivitám a proč se toto společenství disponující značnou ekonomickou i vojenskou silou dostalo do konfliktu se světskou mocí (francouzský král Filip IV.). Podrobně sleduje přípravu velkého procesu proti templářům a analyzuje obvinění proti nim vznesená. Na základě nově objevených historických dokumentů vysvětluje zejména úlohu církve a papeže při přípravě a průběhu tohoto procesu.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíFRALE, Barbara
NázevTempláři
AutorBarbara Fraleová ; předml. Umberto Eco ; [z ital. orig. přel. Josef Prokop]
PřekladatelProkop, Josef
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelArgo
Rok vydání2009
Rozsah173 s., [8] s. il.
Durata
Vybavení
Rozměry22 cm
Počet stran173
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-257-0173-7
Cena278
Obsahová char. "OCH"D1e
Obsah OCHuStředověk (5. - 15.stol.). Stěhování národů. Pád římského impéria a vznik středověké Evropy. Franská říše. Křesťanství a církev. Boje o investituru. Slované a první slovanské státní útvary (Sámova říše, Velká Morava). Římskoněmecká říše. Byzantská říše. Kyjevská Rus. Arabská říše a islámská expanze. Křížové výpravy. Vznik měst. Stoletá válka. Osmanská říše a turecká expanze. Církev a počátky reformačního hnutí. Počátky zámořských objevů (objevení Ameriky). Kultura a vzdělanost.

Lístek

MARC