Kniha

Tělo, jáství a svět

Vydání: Dybbuk 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: L 15357

Autor se snaží zprostředkovat své poznání založené na introspektivním pátrání po "já" (jáství) a nalezení jeho transcendentní podstaty formou předkládaných esejů a také výroky mistrů různých náboženských tradic, hlavně však východních.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Tělo, jáství a svět

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Tato esejistická kniha navádí k pochopení, že bez hlubokého introspektivního vhledu do vlastního nitra se nic podstatného o sobě, o Životě a o jeho smyslu nedozvíme. Dovozuje, že je možné odkrývat hlubokou, niterně významovou souhru jáství, těla a světa. Komplexní subjektivita člověka, tvořená tělem, psychickým nevědomím a vědomím, je — skrze procesy „uvědomování“ a „poznávání“ — odvozena ze Subjektivity a kosmických složek. Jsme jako osobnosti zaslepenou, a někdy i více či méně se rozsvěcující, odvozeninou Božství. Přes dlouhou sekvenci životů, kterou východní nauky nazývají „samsára“ a evoluční biologie ji pojmenovává „fylogeneze“, cestou karmického vyzrávání se nabízí cesta… Porozumět „božské hře“ je úkolem každého z nás, a je i nejvlastnějším smyslem vědy. Introspektivní pátrání po zdroji jáství, spolu s přemítáním nad výroky Mistrů a výsledky věd, vede k pochopení soupodstatnosti lidského a vesmírného, k porozumění vzájemnosti všech podmíněných jevů. Postupným vstupováním „skrytého“ do světa smyslových a prožitkových jevů se projevuje věčné Já, subjektivita, tj. božskost Universa, a vznikají „subjektivní světy“. Děje se tak na základě principu, který bychom mohli nazvat transcendentní hlubinnou účelovou příčinou. Bez pochopení principů epistemologické diference a bez cílené experimentální duchovní praxe — tj. bez pátrání po „já“ a jeho transcendentní podstatě — to nepostřehujeme. Nakladatelská anotace.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíCHLUMSKÝ, Vladislav
NázevTělo, jáství a svět
Podnázevpsychologicko-filosofický esej : (přemítání nad výroky mistrů)
AutorVladislav Chlumský
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelDybbuk
Rok vydání2009
Rozsah205 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran205
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86862-99-6
Cena229
Obsahová char. "OCH"L6j2
Obsah OCHuMimokřesťanská náboženství. Východní náboženství. Indická náboženství. Brahmanismus. Buddhismus. Hinduismus. Jóga. Zenový buddhismus. Perská náboženství. Íránská náboženství. Učení Zarathuštrovo.

Lístek

MARC
Náhledy
Tělo, jáství a světTělo, jáství a svět