KnihaDigitalizovaný titul

Svědectví Langweilova modelu Prahy

Vydání: Muzeum hlavního města Prahy 1996 | Jazyk: čeština | Signatura: D 12194

Monografie věnovaná osudům tvůrce ojedinělého prostorového zobrazení historického centra Prahy 1. poloviny 19. stol. a změnám v pražské zástavbě od 30. let devatenáctého do 90. let dvacátého stol.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Svědectví Langweilova modelu Prahy

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Výpravná publikace má dvě části. První obsahuje podrobný životopis úředníka a později c. k. knihovního sluhy Antonína Langweila a popisuje komplikované osudy jeho životního díla. Autor, inspirován modelem Paříže, využil svého výtvarného citu i smyslu pro přesnost a v letech 1826-1834 na ploše 20 metrů čtverečních zachytil v měřítku 1:480 na 2000 objektů Starého a Židovského Města, Malé Strany a Pražského hradu - se všemi detaily výzdoby fasád i podrobnostmi dvorů, zahrad a hospodářské zástavby nitra domovních parcel a přilehlých pozemků. - Druhá část publikace se pokouší podrobně zachytit všechny stavební změny pražské zástavby zobrazené modelem od 30. let 19. do 90. let 20. stol. Plocha modelu je rozdělena do 12 částí, které respektují přirozené urbanistické celky, přičemž každé části je věnována samostatná kapitola. V textu jsou alespoň stručně jmenovány všechny stavební proměny domů a objektů včetně dat nebo rámcového časového zařazení. Ke každé kapitole jsou připojeny 3 plánky. První plánek vytyčuje popisovanou oblast v ploše modelu, druhý vyznačuje na podkladě Jüttnerova polohopisného plánu, který sloužil Langweilovi jako základ, všechny zbořené a změněné objekty zástavby a třetí představuje na podkladě polohopisného plánu současného objekty vzniklé od 30. let 19. stol. v hranicích modelu jako novostavby. - Text doprovází 88 vyobrazení, přehled pramenů a základní literatury, rejstřík domů zobrazených Langweilovým modelem Prahy (soupis veškerých domů řazený podle čísel popisných) a přehled místních názvů v Langweilově době (včetně německé varianty) s odkazem na současný název. - Res. v angl., něm. a fr.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíBEČKOVÁ, Kateřina
NázevSvědectví Langweilova modelu Prahy
AutorText, plánky, red. Kateřina Bečková, Barev. fot. modelu Miroslav Fokt
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMuzeum hlavního města Prahy; Schola ludus Pragensia
Rok vydání1996
Rozsah251 s.
Durata
Vybavení88 fot. a obr.
Rozměry30 cm
Počet stran251
Doprovodný materiál
Poznámka<Elektronická verze přístupná pouze v knihovně.>
ISBN80-85394-09-X; 80-900668-8-7
Cena525
Obsahová char. "OCH"D5b3a1
Obsah OCHuPražská architektura jednotlivých období (od nejstarších dob do konce 19. stol.).

Lístek

MARC
Náhledy
Svědectví Langweilova modelu PrahySvědectví Langweilova modelu PrahySvědectví Langweilova modelu PrahySvědectví Langweilova modelu Prahy