Kniha

Suzanne Renaud

Vydání: Paseka 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: X 8285

Životní osudy francouzské básnířky Suzanne Renaud, manželky básníka a výtvarníka Bohuslava Reynka. Biografie je v závěru doplněna souborem jejích pozdních básní v překladu Jiřího Reynka.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Suzanne Renaud

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Suzanne Renaud pocházela z francouzského regionu Dauphiné – s tímto krajem a s městem Grenoblem v podhůří Alp byla celoživotně citově spjata. Velmi ji ovlivnila její maminka, která dcerku podporovala v kulturních zájmech. Suzanne vystudovala francouzskou a anglickou literaturu, hrála na klavír, zpívala, nejvlastnějším prostorem pro sebevyjádření se jí však stala poezie. Roku 1923 se osudově setkala s českým básníkem Bohuslavem Reynkem, který ji požádal o svolení přeložit její poezii do češtiny. Po svatbě roku 1926 trávili manželé část roku ve Francii a část na Reynkově rodném statku v Petrkově na Vysočině. -- Knížka popisuje nejen osudy Suzanne, která se po přesídlení do Československa ocitla v prostředí, na něž si obtížně zvykala a k němuž zůstala po roce 1948 nedobrovolně připoutána, ale líčí též postupné navazovaní vztahů s českým kulturním a literárním životem (Florianova Stará Říše, rodina nakladatele Vokolka). Přináší též citlivé intepretace básnických textů Suzanne Renaud, které do češtiny převáděl jednak její manžel, později syn Jiří.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíTUČKOVÁ, Lucie
NázevSuzanne Renaud
PodnázevPetrkov 13
Autor[Lucie Tučková] ; [básně] Suzanne Renaud ; [il. Bohuslav Reynek] ; [překlad básní Jiří Reynek]
PřekladatelReynek, Jiří
IlustrátorReynek, Bohuslav
Autor textuRenaud, Suzanne
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha ; Litomyšl
Země vydáníČesko
NakladatelPaseka
Rok vydání2013
Rozsah321 s.
Durata
Vybavenífaksim., fot., il.
Rozměry21 cm
Počet stran321
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7432-353-9
Cena349
Obsahová char. "OCH"X3c
Obsah OCHuRománské literatury. Francouzská. Italská. Rumunská. Španělská. Portugalská. Moldavská. Literatura ve francouzštině.

Lístek

MARC
Náhledy
Suzanne Renaud