E-kniha

Struny ve větru

Vydání: Městská knihovna v Praze 2016 | Jazyk: čeština

Sedmá básnická sbírka Josef Hory, poprvé vydaná roku 1927, je především jeho reakcí na dojmy a prožitky z návštěvy tehdejšího Sovětského svazu.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Struny ve větru

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Lyrické básně opírající se o zážitky a poznatky Josefa Hory ze Sovětského svazu, který navštívil jako člen dělnické kulturní delegace, zachycují sociální a kulturní poměry nově budované společnosti a tvoří podstatnou část této sbírky. Je třeba si uvědomit, že Hora psal tyto verše jako člověk, který tehdy hluboce věřil v očistnou sílu socialistických ideálů a ztotožňoval s revolučním idealismem a nadšením. I proto popisuje ruskou zemi téměř v superlativech, spatřuje v ní nositele pokrokových tendencí a směrů, v jejíž schopnostech je postavit státní zřízení na spravedlivých mocenských základech. Jsou zde ovšem i zastoupeny básně, které se nesou v lyrických obrazech a v mnohém se už dotýkají jednoho z velkých báníkových témat - pomíjivosti doby a plynoucího času.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíHora, Josef
NázevStruny ve větru
AutorJosef Hora
VydáníV MKP 1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2016
Rozsah1 online zdroj (48 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran48
Doprovodný materiál
Název ediceE-knihovna
Poznámka
ISBN978-80-7532-279-1; 978-80-7532-278-4; 978-80-7532-280-7; 978-80-7532-281-4
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiStruny ve větru --; Cvrček --; Zem, z níž jsme vyšli --; Čas, bratr mého srdce --; Dům --; Plášť větrů --; Vidina --; Karlu Tomanovi --; Nový rok --; Knihy na stole --; V přístavu --; Ve vlaku --; Rus --; V Moskvě --; Pluh --; Leningrad --; Pulkovo --; Asie --; Amundsen --; Dálky --; Jih II --; Město --; Slova --; Kouzelné květy --; Bílá noc --; Tma --; Stín --; Plynoucí čas --; Otevři, neotvírej --; Pochod --; Hrot kordu --; Černá závěj --; Čas

Lístek

MARC