Kniha

Stručné dějiny latinské literatury středověku

Vydání: Baset 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: X 8286

Příručka dějin latinské středověké literatury poskytuje obecné charakteristiky a základní vývojové rysy v historickém kontextu, představuje významné autorské osobnosti a přední díla epochy, klade si za cíl přispět k jejich porozumění a pochopení.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Stručné dějiny latinské literatury středověku

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Latinsky psaná literatura je interpretována z hlediska jejího podvojného charakteru, specifik této literatury, také časového rozsahu v době jejího rozvoje. Příručka představuje jednotlivé fáze vývoje: od latinské patristiky a přechodného období v 6.-8. století, přes karolinskou renesanci po vrcholy písemnictví ve 12. století, včetně závěrečného 13. století, kdy se rozvíjela žánrově rozmanitá literatura vědecká. Všechny evropské literatury psané latinkou mají svůj základ ve středověké latinské literatuře, jejich společným východiskem je římská antika, z níž byl přechod v zemích patřících k římskému impériu plynulý (Itálie, Španělsko, Francie). Středověká latinská literatura z této tradice vychází i po formální stránce (rýmují se verše latinské a v národním jazyce). V souvislosti těchto skutečností je tak důležité jí porozumět, pro pochopení dalšího literárního a kulturního kontextu v celém evropském vývoji. - Bibliografie. Rejstřík jmen středolatinských a antických autorů a anonymních děl.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíNECHUTOVÁ, Jana
NázevStručné dějiny latinské literatury středověku
AutorJana Nechutová, Dana Stehlíková ; historické úvody ke kapitolám Jan Kalivoda
Autor textuStehlíková, Dana
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelBaset; Arista
Rok vydání2013
Rozsah309 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry24 cm
Počet stran309
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86410-70-8; 978-80-7340-145-0
Cena349
Obsahová char. "OCH"X3+
Obsah OCHuDĚJINY SVĚTOVÉ LITERATURY. NÁRODNÍ LITERATURY. Oborové slovníky, encyklopedie, bibliografie. Osobnosti.

Lístek

MARC
Náhledy
Stručné dějiny latinské literatury středověkuStručné dějiny latinské literatury středověkuStručné dějiny latinské literatury středověkuStručné dějiny latinské literatury středověku