E-kniha

Stoletý kalendář

Vydání: Městská knihovna v Praze 2017 | Jazyk: čeština

Závěrečná, poslední sbírka z básnického díla Karla Tomana, dokončená roku 1926, je autorovým návratem k základním motivům jeho poezie.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Stoletý kalendář

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Karel Toman se znovu v této sbírce vyjadřuje k dobovým protikladům a ostře například vnímá mnohdy kruté sociální rozdíly, které určují postavení člověka v lidské společnosti. Znovu se tu opakují i motivy tuláckého života, domova i přírody či ruské revoluce. "Stoletý kalendář" je možné charakterizovat jako soubor, ve kterém se prolínají různé náměty (samotný autor ho nikoli náhodou obdařil výmluvným podtitulem "verše pomíchané") a v souvislosti s vnímáním vypjatých událostí ve světě v ní kulminuje nejednoznačnost mezilidských vztahů. Část básní je inspirována i Tomaným pobytem ve francouzské Provenci, okouzlující krajině, která mu dala pocítit sepětí s prostými, obyčejnými a rázovitými venkovany.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíToman, Karel
NázevStoletý kalendář
AutorKarel Toman
VydáníV MKP 1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2017
Rozsah1 online zdroj (29 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran29
Doprovodný materiál
Název ediceE-knihovna
Poznámka
ISBN978-80-7532-327-9; 978-80-7532-326-2; 978-80-7532-328-6; 978-80-7532-329-3
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiVlastní podobizna --; Štědrý den 1924 --; Aix-en-Provence --; Sur le pont d'Avignon --; Célony --; Verše --; Láska --; Pozdrav T. G. M. --; Na uvítanou --; Legenda --; Improvizace --; Májová pobožnost --; Předměstí --; Zástupy --; Prvního máje --; Lenin --; Vlčí rodina --; F. X. Šaldovi --; Léto --; Doma na hřbitově --; Zátiší

Lístek

MARC