KnihaDigitalizovaný titul

Staletá Praha ([Díl] 9)

Vydání: Panorama 1979 | Jazyk: čeština | Signatura: IX S 6096

Devátý svazek sborníku zaměřeného na historii a vývoj Prahy a informace o vydaných pragensiích je věnován výročím připadajícím na rok 1978 (1278, 1378, 1948).

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Staletá Praha
                        ([Díl] 9)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Svazek zahrnuje 20 příspěvků: Významná výročí r. 1978 (Z. Buříval). Přemysl Otakar II. a Praha (D. Líbal). Praha 1278 - sídelní město železného a zlatého krále (H. Ječný). Gotická architektura v době Karlově (D. Líbal). K pražským hradbám Karla IV. (E. Janská). Karel IV., jeho tělesné vlastnosti a zdravotní stav (E. Vlček). Kde bydlil Karel, syn Jana Lucemburského, na Starém Městě pražském (J. Mayer). Vyšehrad a Karel IV. (F. Kašička, B. Nechvátal). Pražské umělecké řemeslo za Karla IV. (E. Poche). Severní dvoulodí u sv. Haštala v Praze (J. J. Outrata). Archeologické poznámky k dějinám Koňského trhu na Novém Městě pražském (V. Huml). Zahrady, vinice, rybníky v době Karla IV. (B. Pavelková-Hošťálková). O klenbách Petra Parléře (J. Muk). Založení Karlova mostu a kosmologická symbolika Staroměstské mostecké věže (Z. Horský). Novoměstská radnice v Praze a její nejstarší jádro (K. Kibic). K fundacím Karla IV. na Novém Městě pražském (J. Kropáček). Několik poznámek ke stavbě českých měst v polovině 14. stol. (V. Lorenc). Karolinum - zakladatelův dar české vědě (M. Ernest). Památná místa Vítězného února (E. Šádová). Přehled obnovovacích prací pražských památek v letech 1974-1976 (Z. M. Zenger).

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíBUŘÍVAL, Zdislav
NázevStaletá Praha
Podnázevsborník Pražského střediska státní památkové péče a ochrany přírody
Označení a číslo části[Díl] 9
Autor textuJečný, Hubert; Líbal, Dobroslav; Janská, Eva; Vlček, Emanuel; Mayer, Josef; Kašička, František; Outrata, Jan Jakub; Huml, Václav; Pavelková-Hošťálková, Božena; Muk, Jan; Horský, Zdeněk; Kropáček, Jiří; Ernest, Miroslav; Nechvátal, Bořivoj; Kibic, Karel
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydánícs
NakladatelPanorama
Rok vydání1979
Rozsah348 s.
Durata
Vybavenífot., obr., plánky, mapy
Rozměry
Počet stran348
Doprovodný materiál
Poznámka<Elektronická verze přístupná pouze v knihovně.>
Obsahová char. "OCH"D5b3c
Obsah OCHuPražská památková péče. Pražská městská památková rezervace. Asanace Prahy. Ochrana a rekonstrukce pražských památkových objektů. Klub Za starou Prahu.
Název dílčí částiKarolinum - zakladatelův dar české vědě /; Založení Karlova mostu a kosmologická symbolika Staroměstské mostecké věže /; Archeologické poznámky k dějinám Koňského trhu na Novém Městě pražském /; K pražským hradbám Karla IV. /; Praha 1278 - sídelní město železného a zlatého krále /; Vyšehrad a Karel IV. /; Novoměstská radnice v Praze a její nejstarší část /; K fundacím Karla IV. na Novém Městě pražském /; Gotická architektura v Praze doby Karlovy /; Kde bydlel Karel, syn Jana Lucemburského na Starém Městě pražském? /; O klenbách Petra Parléře /; Severní dvoulodí u sv. Haštala v Praze /; Zahrady, vinice, rybníky v době Karla IV. /; Karel IV., jeho tělesné vlastnosti a zdravotní stav /

Lístek

MARC
Náhledy
Staletá Praha
                        ([Díl] 9)
                    Staletá Praha
                        ([Díl] 9)
                    Staletá Praha
                        ([Díl] 9)