Kniha

Slzy pro Anny van Gild, aneb, Bývávalo

Vydání: Futura 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22312

Sbírka veršů českého exilového básníka a levicového publicisty obsahuje lyrické reflexe, jimiž autor zachycuje jak momentky z minulosti, tak i některé postřehy ze současnosti.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Slzy pro Anny van Gild, aneb, Bývávalo

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

V prvním oddílu ("Bývávalo") se nejdříve Strož vrací do času bezstarostného mládí a dospívání. Vzpomíná na první rokenrolový koncert, na setkání s elitou českých herců v tehdejším pražském Komorním divadle, kam ho ještě jako chlapce brával na zkoušky jeho prastrýc, který na této scéně pracoval jako stavěč kulis. Strož se zmiňuje i o nedostatkových podpultovních hračkách, o tom, jak rád navštěvoval filmová představení a jak se dostavovala i první milostná vzplanutí. Ve druhé části ("...a jiné verše") pak jeho texty získávají i tón určitého blinačního hodnocení, v němž mnohdy s ironickým nadhledem i humorem zaznívá nejen lítost nad promarněnými, nenaplněnými nebo rozporuplnými citovými vztahy, ale i nad tím, jak se změnili lidé, které kdysi znal a kteří si dnes už vůbec nejsou podobni.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSTROŽ, Daniel
NázevSlzy pro Anny van Gild, aneb, Bývávalo
Podnázev(...a jiné verše)
AutorDaniel Strož ; [fotografie Eva Frantinová]
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelFutura
Rok vydání2013
Rozsah70 s.
Durata
Vybavenífot.
Rozměry16 cm
Počet stran70
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86844-86-2
Cena100
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiBývávalo --; A jiné verše; Slzy pro Anny van Gild --; Na zkoušky do Komorního --; Pan Kolář v hračkářství --; V Labuti měli Pionýry --; Tajemný Mr. Benák --; V kině Sevastopol --; Když nebyly prachy --; Večery v kině Čas --; Ve vinárnách --; Na lesní brigádě --; Naši odcházeli --; Kubánky v hotelu Flora --; Přijela z Vídně --; S Pucholtovými ve Slovanském domě --; Ve vinárně Monice --; V Riegrových sadech --; My, slavní exulanti --; Po nocích s Krylem --; Robertek rád tlustý holky --; Krásný sne, vrať se mi --; Dneska už sedíš na žocích --; Má milá, usni! --; Dítě ze zkumavky --; Živote, kradeš! --; Kam chceš jít --; Pojď se mnou --; Zvídavá dívka --; Kolem rybníka --; Jednu jsem si vzal --; Plačící dítě --; Lámu tě, verši --; Budeme se o sebe bát --; Večery se Stalinem --; Splň mi přání --; Ještě si držím --; Jednou pláčeš hořce --; Kde zůstalo všechno? --; A co teď? --; Vzdaluj se, lásko; O autorovi

Lístek

MARC