Kniha

Skutky opata Sugera

Vydání: Triáda 2003 | Jazyk: čeština | Signatura: L 11251

Kniha sleduje estetický spor dvou církevních středověkých osobností, opata Sugera ze Saint-Denis a svatého Bernarda z Clairvaux.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Skutky opata Sugera

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Suger, rádce koruny a největší politická síla ve Francii a Bernard, mentor Svaté stolice a největší duchovní autorita v Evropě, představují protipóly velkého sváru o chudobu církve, který se odehrál na mnoha rovinách : estetické, morální, věroučné, politické i ekonomické. Výbor z jejich textů ukazuje vztah k výtvarnému umění v době vrcholné gotiky ze dvou různých úhlů. Suger, který od základů obnovil baziliku v Saint-Denis a zanechal ji naplněnou poklady, v textech svatého Denise objevil křesťanskou filosofii, která mu dovolila vidět v hmotné kráse nástroj duchovní blaženosti a ubránit se tak proti cisterciáckému puritánství Bernarda z Clairvaux.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŠOUREK, Petr
NázevSkutky opata Sugera
Autor[Vybr., uspoř., chronologii, o spisech, ed. pozn. naps., z orig uved. v ed. pozn. z lat. přel. a pozn. opatř. Petr Šourek] ; [z angl. přel. Lubomír Konečný]
PřekladatelKonečný, Lubomír
VydáníVyd. 1., (studie E. Panofského 2.)
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelTriáda
Rok vydání2003
Rozsah178 s.
Durata
Vybaveníobr.
Rozměry19 cm
Počet stran178
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN80-86138-34-8
Cena222
Obsahová char. "OCH"L6f
Obsah OCHuKřesťanská církev všeobecně. Církevní dějiny. Církevní správa. Historická teologie. Dějiny papežství. Papežské listy. Církevní řády. Mnišské řády. Kongregace. Klášterní život. Mniši. Jeptišky. Mučedníci. Hagiografie. Životy svatých. Světci. Bludné učení. Schizma. Hereze. Kacíři. Reformační hnutí. Inkvizice.
Název dílčí částiBernard z Clairvaux opatu Sugerovi --; Nač je v chrámu zlato? --; Vilémův životopis opata Sugera --; Ervin Panofsky: Suger, opat ze Saint-Denis

Lístek

MARC
Náhledy
Skutky opata SugeraSkutky opata SugeraSkutky opata Sugera