Kniha

Skutečnost snu

Vydání: Torst 2003 | Jazyk: čeština | Signatura: X 6856

Další svazek spisů surrealistického básníka vychází po "Dopisech Evě". Představuje eseje, přednášky, teoretické práce, dokumenty i autorova osobní vyznání.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Skutečnost snu

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Havlíček reflektuje ve statích vlastní básnickou tvorbu, princip imaginace a obšírně se zabývá sny. Zkoumá dynamiku "lucidních snů", (kdy snové ohrožení je takové, že snící mobilizuje vědomí, jehož pomocí je snový děj přesouván do jiných představových poloh). Na tuto část navazuje příspěvek k psychoanalýze - stati o současných neurofyziologických výzkumech spánku. Následně je samostatný celek věnován surrealismu a jeho dějinám. K nejzávažnějším textům náleží studie, v nichž autor uplatňuje odbornost klinického psychologa a literáta a věnuje se tématům jako např. psychopatologie v díle Franze Kafky, analýza románu Neviditelný jeho otce, prozaika Jaroslava Havlíčka. Druhý svazek Spisů je především průřezem jednotlivých vzpomínek, poznámek a vyznání, z nichž vystupuje pozoruhodný profil osobnosti Zbyňka Havlíčka - básníka a psychoanalytika.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHAVLÍČEK, Zbyněk
NázevSkutečnost snu
Podnázev[eseje, přednášky, teoretické práce, dokumenty]
AutorZbyněk Havlíček ; [jm. rejstřík sest. Bohdan Chlíbec] ; [uspoř. a ed. komentář a dosl.naps. Stanislav Dvorský], [Zina Trochová]
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelTorst
Rok vydání2003
Rozsah569 s.
Durata
Vybavení
Rozměry22 cm
Počet stran569
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN80-7215-207-6
Cena399
Obsahová char. "OCH"X2f2
Obsah OCHuČeská literatura 2. pol. 20. století.
Název dílčí částiDoslov /

Lístek

MARC
Náhledy
Skutečnost snuSkutečnost snuSkutečnost snuSkutečnost snu