Kniha

Sklo

Vydání: Host 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22365

Třetí sbírka veršů českého básníka a prozaika je alegorickou úvahou nad křehkostí a krásou průhledné hmoty, která však často podléhá vnějším tlakům a nemá sílu jim odolat.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Sklo

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Sklo je ve sbírce obsaženo hned v několika rovinách a motivech. Macura důsledně používá například zimní prvky, které na tomto materiálu kreslí podivuhodné námrazové obrazce, na druhé straně mu však působí "vlásečnou jemnost" prasklin, která pak může vést i ke zničení této hmoty. V kontrastním pozorování si pak autor všímá ztemnělých okenních tabulí, často měnících svůj původní tvar do úlomků a střepin, jež navozují atmosféru deziluzivního a lehce zranitelného světa. Ve stopách této imaginace kráčí i autorův lyrický subjekt, jenž se v tomto prostředí pohybuje, avšak podobně jako sklo může být vnitřně trvale rozbitý a poškozený. Macura ho nechává zmítat v depresích a nejistotách, v bludných kamenech a temnotách, kde je opuštěn a jeho tělo "potí stesk". A i když na stole cinkají sklenice, nikdy nedojde k opojné radosti, ale k tvrdému vystřízlivění, k pocitům zbytečnosti a marnosti, kdy si člověk připadá "unavený a otupělý / jak spáči v půlnočních autobusech."

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMACURA, Ondřej
NázevSklo
AutorOndřej Macura
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelHost
Rok vydání2013
Rozsah92 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry19 cm
Počet stran92
Doprovodný materiál
Název ediceReX ;
Poznámka
ISBN978-80-7294-886-4
Cena219
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiMráz --; Dům --; Podmínky azylu --; Ti ne! --; Zapomenutí příbuzní --; Můry --; Temnota --; Bludné kameny --; Mladík na soutoku --; Socha --; Ne --; Tato zrcadla --; Slavnost Dušiček --; Návrat --; Cesta --; Výměna stráží --; Pouhé nehody --; Hra na hru --; Mytologie --; Vábení --; Anekdota --; Nebezpečné chvíle --; Průvodce cizinců --; Bonětice --; Řecko --; Krásná turistika --; Jizvy bezstarostných komiků --; Temná dovolená --; Podobenky --; Werwolfovy milostné písně --; Strašidelné historky --; Konečný počet --; Vzpomínka na milující monstrum --; Sociopaté na lodičce --; Já-kočka --; Plachá zvířata --; Ostré hrany --; Podzimní večer --; Vždycky milovali... --; Inženýrská práce --; Malí zpěváci --; Ó, ty --; Mezi knížaty --; Vany --; Poté; Utřít prach, vyleštit sklo... --; Vybrat vhodné anekdoty... --; Ukázat fotografie --; Brousit si drápy, sbírat střepy

Lístek

MARC