Kniha

Sklepní okénko

Vydání: Paseka 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22412

Čtvrtá sbírka českého básníka a publicisty obsahuje verše, které zasahují svými náměty do autorova dětství i do krajiny, v níž toto období prožil.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Sklepní okénko

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Sbírku Josefa Mlejnka lze sice charakterizovat jako snahu pokusit se vrátit do krajiny, odkud pochází, zároveň však toto autorovo úsilí je spojeno i s cílem zastavit se u okamžiků, které se náhle vynoří z paměti a útočí intenzitou konkrétní vzpomínky. Autor je v duchu názvu tohoto cyklu jakýmsi pozorovatelem, který sklepním okénkem sleduje zasuté obrazy, jež se náhle mihnou či objeví v tomto miniaturním prostoru a znovu nás ohromí neobvyklým prožitkem. Sklepní okénko je zde tedy jakousi kamerou, která natáčí záběry z minulosti a přenáší je do současného času. A tak se na tomto filmovém pásu objevují prostřihy z dětství, rodinné epizody nebo momentky, které přetrvavávají a znovu se promítají do dnešní doby. Tak je to třeba v úvodní básni, v níž autor zachycuje návrat propuštěných vězňů po amnestii v šedesátých letech nedaleko Andělské Hory. Tento vpravdě baladický motiv pak zesiluje i konfrontací s dneškem, kdy toto místo doznalo takových změn, že ho při svém návratu téměř už vůbec nepoznává.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMLEJNEK, Josef
NázevSklepní okénko
AutorJosef Mlejnek
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníV Praze a Litomyšli
Země vydáníČesko
NakladatelPaseka
Rok vydání2013
Rozsah43 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran43
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7432-352-2
Cena195
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiCesta do Andělské Hory --; Sklepní okénko --; Jízda Krále duchů --; Zuby s kořeny v dásních --; Holoubátka --; Mihotavý bod --; Nerozumím --; Jednou i odtud --; Prameny --; Liturgie --; Půlkruh na stropě --; Pater familiae --; Odkud až jsi --; Nemoci nic --; Zimní slunce --; Z vlaku --; Oschlý kámen --; Lanz bulldog --; Kuželky --; Epoché --; Epocha --; Epitaf --; Kdysi a teď --; Ukřižování --; Mariánská pouť --; Strom --; Boží ruka --; Černé nádobí --; Družičky --; Walter --; Kaštanu ve dvoře --; Zpověď --; Černobíle --; Krátké spojení

Lístek

MARC