E-kniha

Sbohem malé nic

Vydání: Městská knihovna v Praze 2017 | Jazyk: čeština

Druhá sbírka opavského básníka, překladatele a nakladatelského redaktora je jak poetickým ohlédnutím muže středního věku na dobu minulou, tak i záznamem jeho současných dojmů a prožitků.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Sbohem malé nic

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Vzpomínky na dětství, které se výrazně ozývají hned v první části Jedličkovy sbírky, v sobě sice nesou určitou normalizační pachuť, jsou však zároveň i výrazem paměti, která z nepříznivé doby vybírá i lepší a veselejší okamžiky. Objevují se především tehdy, když autor portrétuje spolužačky, starého včelaře nebo se sarkastickým úsměvem komentuje svou nevděčnou úlohu třídního nástěnkáře. Jedlička však dokáže i citlivě naslouchat "obecnímu smutku", projevům ze hřbitovních zdí nebo naopak mnohdy napjatým hovorům svých sousedů. Mnoho veršů se také odehrává na poli citového vztahu, v němž básník konfrontuje zisky a ztráty nebo zaznamenává prohry a malá vítězství. Dosavadnímu průběhu života, onomu "malému nic", dává sice autor sbohem, uvědomuje si však, že láska už běží jen "na půl plynu" a proto i "rychlozdvižné sny // pravidelně končívají / v mezipatrech" a nemají již sílu vystoupat k nejvyšším podlažím.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíJedlička, Dan
NázevSbohem malé nic
AutorDan Jedlička
VydáníV MKP 1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2017
Rozsah1 online zdroj (55 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran55
Doprovodný materiál
Název ediceE-knihovna
Poznámka
ISBN978-80-7532-587-7; 978-80-7532-586-0; 978-80-7532-588-4; 978-80-7532-589-1
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPři bitvách s plastovými samopaly... --; Plástev --; Vyvolávání --; Fakultativní výlet --; Píseň kosmická --; Okno --; Lógry --; Bzučák interkomu... --; Burger Queen --; Aspoň jednu báseň o podzimu --; Depeše o módě --; Sousedi --; A co vy tady tak sama? --; Na inzerát --; Epištola k nesmělým milencům --; K moři --; Katowice --; Gdańsk --; Expres 152 --; Brno --; All you can eat --; Oxford Street --; Hlučín --; Spát s ošklivou ženou --; Průstřelem vědomí... --; Pastelové ráno, v němž... --; Greenwich mean time --; Zas jen --; Věděli jsme, že máme... --; Ze všeho nejradši mám zjevné pravdy... --; Morseovka --; Břehy našeho... --; Básnicky bydlí člověk --; Dětská --; Stáhli jsme roletu... --; Nejistá sezona --; Echolalie --; Vyrovnání --; Bílé zuby --; Střední věk

Lístek

MARC