Kniha

Rudý havran

Vydání: Akropolis 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21301

Svazek obsahuje dva dosud nepublikované soubory veršů významného českého básníka a výtvarníka, napsané již ve třicátých letech minulého století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Rudý havran

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Rozsáhlá skladba "Rudý havran" vznikla roku 1936 a je dedikována Vítězslavu Nezvalovi. Samotný titul je určitou parafrází nejslavnější básně klasika americké poezie Edgara Allana Poea, jehož dílo Koláře ovlivnilo i inspirovalo. S obrovskou dávkou obraznosti a za použití až dekadentního stylu se zde Kolář pokouší zachytit temné představy, v nichž hlavní roli svěřuje kulisám smrti. Právě tento fenomén je v této Kolářově poémě zcela nezastupitelný a stává se pro něho termínem téměř mystickým. Ve druhém oddílu, nazvaném "Nový don Quijote", je shrnuta autorova juvenilní tvorba z let 1934-1938, jež rovněž nebyla ještě publikována. Pro oba cykly je navíc charakteristická Kolářova spřízněnost s tehdejším surrealistickým hnutím, které silně poznamenalo tuto první etapu jeho díla a přispělo tak k autorově nazastupitelné účasti v české avantgardě. Autorovy texty jsou navíc zajímavé i po formální stránce: Kolář soustavně rozvíjí rozhovory a dialogy, kterým často dává dramatický rozměr a navíc se stále více přibližuje k literární koláži, jež mu umožňuje pracovat s nejrůznějšími jazykovými kombinacemi.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKOLÁŘ, Jiří
NázevRudý havran
PodnázevNový don Quijote
AutorJiří Kolář ; [studie Marie Langerová]
Autor textuLangerová, Marie
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAkropolis
Rok vydání2009
Rozsah393 s.
Durata
Vybavení
Rozměry16 cm
Počet stran393
Doprovodný materiál
Název ediceSkrytá moderna
Poznámka
ISBN978-80-87310-05-2
Cena299
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiMáj --; Balada --; Kvetoucí svíce --; Umělá růže --; Nuže - --; Prostapa --; Jak zříte již... --; Název ARRA --; Jsem rozvedená Ofélie --; Klášter soch se znovu otevřel --; Předbíhal jsem a zavíral květy --; Po duběnkách... --; Na vrcholku mimo několik nechutností... --; Nežli jsem se dozvěděl co je to verš --; Práce --; Vzpomínko! --; Zato že ztupil jsem jej k vytí --; Koupelno květů zla --; Já bílou laní byl a hledal lovce --; Například do sonetové bábovky --; G. Apollinaire v Praze --; Autoginace --; 14. září 1937 --; 28. říjen 36 --; Kladenská noc --; Hráno na harfu komínů --; Kladno --; Černý mars --; Ród --; Praha 15. prosinec 36 --; Byl máj smavý a dobrý... --; Prosinec 34 --; Nyní se mám střílet s půlnocí --; Smrt polnice --; Narodil jsem se s pochodní --; Svému španělskému otci --; Tři dny před východem slunce --; Binokl; Jiří Kolář - básník druhé avantgardy /

Lístek

MARC