Kniha

Rudolf II. a jeho doba

Vydání: Svoboda 1987 | Jazyk: čeština | Signatura: D 10687 | Chci jiné vydání

Životopis říšského císaře a českého a uherského krále se zabývá jak jeho osobností, tak i jeho vladařským posláním a celou rudolfinskou dobou a jejími problémy.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Rudolf II. a jeho doba

Další vydání

(3)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Kniha podrobně líčí císařův život již od mládenecké výchovy ve Španělsku. Na Pražský hrad Rudolf poprvé vstoupil v roce 1573, za českého krále byl korunován v roce 1575 a jeho panování v Čechách trvalo třicet let. Autor popisuje složení Rudolfova dvora, jeho mecenášskou činnost a zálibu v umění a v přírodních vědách. Mnoho zajímavého kniha uvádí o Rudolfových sbírkách (hodiny, glóbusy, přírodniny, kuriozity) i o jeho knihovně a sbírce obrazů předních evropských malířů a sochařů (sbírka měla asi 3000 obrazů). Autor věnuje pozornost českým šlechticům v císařově okolí a jejich reformačnímu smýšlení. Ze zahraniční politiky je popsán vztah s Turky a k novému válečnému vzplanutí a k situaci v Sedmihradsku. Závěr knihy pojednává o výstavbě na Pražském hradě a o vpádu pasovských. Naznačen je též další osud rudolfinských sbírek.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíJANÁČEK, Josef
NázevRudolf II. a jeho doba
AutorJosef Janáček
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelSvoboda
Rok vydání1987
Rozsah568 s., 187 čb. a barev. fot
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran568
Doprovodný materiál
Název ediceČlenská knižnice
Poznámka
Cena75
Obsahová char. "OCH"D2a4
Obsah OCHuRaný novověk (15. - 17.stol.). Léta 1400 - 1485. Husitství. České země v období stavovské monarchie v letech 1485 - 1620.

Lístek

MARC
Náhledy
Rudolf II. a jeho dobaRudolf II. a jeho dobaRudolf II. a jeho dobaRudolf II. a jeho dobaRudolf II. a jeho dobaRudolf II. a jeho dobaRudolf II. a jeho dobaRudolf II. a jeho doba