Kniha

Rosa definitiva

Vydání: Cherm 2007 | Jazyk: čeština | Signatura: B 20482

Svazek obsahuje novou sbírku současného českého básníka a režiséra, žijícího v portugalském exilu, kterou autor sám považuje za svou poslední knihu veršů.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Rosa definitiva

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Listopadovo definitivní rozloučení s poezií přináší texty, které (stejně jako v předcházejících pracích) zachycují svou charakteristickou poetikou podobu současného světa. Autor formuluje své strofy volným i vázaným veršem, v nichž se občas mihnou i neobvyklá, zcela původní přirovnání. Listopad rovněž dokáže pracovat jak s konkrétní událostí nebo vzpomínkou, tak i s řadou představ a asociací, "nasvícených" do tvaru ostrých střihů. V těchto fázích autor nejenže nezapře svou profesi divadelního režiséra, ale naopak ji posiluje dramatickou konfrontací. Na druhé straně je však toto vnitřní napětí často záměrně zlehčeno jakousi až něžnou hravostí, která do básní vnáší téměř nostalgickou atmosféru. Tímto způsobem Listopad například zobrazuje náladu městských scenérií, jež je i v tomto autorově závěrečném opusu několikrát zaznamenána. Základem Listopadova básnického cítění však nepochybně zůstávají existenciální motivy, které mu umožňují zamýšlet se nad smyslem lidského bytí a vyrovnat se s neúprosným příchodem blížící se smrti.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíLISTOPAD, František
NázevRosa definitiva
AutorFrantišek Listopad ; [il. Jana Majcherová]
IlustrátorMajcherová, Jana
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelCherm
Rok vydání2007
Rozsah175 s.
Durata
Vybavení
Rozměry15 cm
Počet stran175
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86370-03-3
Cena160
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiDefinitivní růže --; Čištění peří --; Někdo mi hodil míč --; Zlínská --; Drobné zpátky aneb Ospalý sen; Kdyby pero bylo jiné... --; V zimě u moře --; Co chybí obrazu --; V Olomouci, v říjnu --; Půdorys --; To to trvá --; Uklidněte se vody... --; Báseň se sněhem --; Vešli jsme do modrého pokoje --; Sen --; Ospalý sen --; S věnováním --; Každé slovo --; Dialogy --; S nocí se obrací na svém loži... --; V hlubokých vodách... --; Za prostorem prostor... --; Všechny kameny města... --; Pište mi chlapci... --; Mlha je katolická... --; Tak například večer --; Truhlář --; Umírají divadla --; Na Bílou sobotu --; Tango --; Opuka --; Snáší se vřes --; Autobiografie --; Také hobluji prkna --; Pole jsou políčka... --; V Praze zase --; Ve staré skříni... --; Píseň srpen září --; Archeologové --; Z deníku --; Moje odpověď --; Pil jsem čaj s paní Achmatovou... --; Epilog --; V Litomyšli na náměstí --; Jen vítr za mými zády... --; Sedmnáct veršů... --; Hledám Isis... --; Ukolébavka --; Republika je vůní... --; Milostná s tajemstvím --; Rod --; Snová --; Podzim malá zima... --; Místo modlitby --; Město místo --; Voní okurky na moravských polích... --; Někdo chybuje někdo pochybuje... --; Grafický záznam poezie --; Dnes déšť mě uklidňuje... --; Hudba --; Každý kámen má jméno... --; Můj pobyt s anděly --; Vracím se stejnou cestou... --; První báseň nové knihy --; Doslov --; Rozkop jsem dveře... --; Smetání drobků --; Můj Ježíš má plavé kníry... --; Už se jen schovávám --; Čekat na míč --; Ráno --; V zimě --; Někdo mi hodil míč... --; Pokoje bez kóje --; Hledám šifry --; Strom --; Provazárna --; Bolesti nerostou jako stromy... --; Rozhovor --; Zkratka čekání --; Odrůstání --; Závrať --; Všechna poezie je --; Přeříkávám si báseň... --; Šlépěje --; Peš štěká od východu na západ... --; Potichu... --; Na jihu --; Zlínská --; Jako v Kroměříži --; Čínský císař na Zlínsku --; Karolinka --; Všechno je zatím --; Obřady --; Odklad poselství --; Naše pouť do Meziříčí --; Rozlúčka --; Šediví holubi... --; Koupím ti koně... --; Jde na mě úzkost... --; Ten jenž se dívá... --; Faust před příchodem Mefista --; Couvá vlak do hlavy... --; Je konec ztraceného ráje... --; Ještě mám stroužek času... --; Otevři postel... --; Je mi z tě úzko... --; Naprosto prázdné odpoledne... --; Padají slova... --; Dnes voní podzim houbami... --; Kdybych se vrátil... --; Vážíme v zlaté misce --; V hlubokých vodách... --; Frič mluvil a nedomluvil... --; Mezi létem a zimou... --; Zapřáh jsem koně ke kočáru... --; S nocí se obrací --; Polabí --; Báseň si lehla na záda... --; Ohrada Vápenka Strážní --; V tom krátkém okamžiku před usnutím... --; Léto --; Ještě menší písnička --; Tuto báseň nedokončím --; Rosa --; Co jsem ztratila když zemřel --; Trylek --; Skoro všechno je literatura... --; Raději o den později... --; Španělská noc --; Tyhle básně na dlouhé lokte --; Celý den se svítilo...

Lístek

MARC
Náhledy
Rosa definitivaRosa definitiva