Kniha

Rok krysy

Vydání: Maťa 2016 | Jazyk: čeština | Signatura: B 23315

Sbírka poezie Ivana M. Jirouse, českého básníka, publicisty a výtvarného kritika, vůdčího představitele undergroundového hnutí, která podobně jako soubor veršů "Okuje" vznikla roku 2008.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Rok krysy

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Dílčí stylizace do podzemního tvora umožňuje Ivanu M. Jirousovi představit život na hraně sociálních jistot, balancující na pokraji občanské spořádanosti ("chcete ze mne mít zločince - budete ho mít"). Tento způsob bytí, jakkoli může na první pohled vypadat snadně, je s léty citelným jhem. Autor ho však na sebe nakládá stále raději než konformní šmíru - a svou poezií svědčí o tom, že je to jedna z možných cest k umělecké přesvědčivosti. Úvodní verše Williama Blaka naznačují konfrontační témata i sevřenou básnickou formu, mezi řádky opět nalezneme odkazy k autorovým přátelům, zaznívají tóny bilancování a také prosté zpovědi.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíJirous, Ivan Martin
NázevRok krysy
Podnázev(2008)
AutorIvan Martin Jirous
IlustrátorKrejcar, Libor
VydáníVydání třetí, druhé samostatné, v nakladatelství Maťa první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMaťa
Rok vydání2016
Rozsah85 stran
Durata
Vybaveníilustrace, portréty
Rozměry15 cm
Počet stran85
Doprovodný materiál
Název ediceBouře ;
Poznámka
ISBN978-80-7287-215-2
Cena198
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiJako krysa --; Boskovice --; Nová Říše --; Hluchavky bílé --; Nákup --; A první dáma pravila --; U Rudolfina --; Anax imperator --; Neuvidíte už lysohlávku... --; Květná neděle --; Za poslechu Whitesnake --; Na skutečnosti... --; Budky --; Nebudu si už... --; Záda --; U mušle záchodové... --; Jak myslíš a jak chceš... --; Meziříčí --; Dynamit Drury --; A opět v této noci... --; Mons Veneris --; Veronice --; Proč měl bych si... --; Duše ženy --; S Bedřichem... --; Ničema --; Osudy lidí... --; Co se změní tím... --; Hlohy --; Dlouho tomu kdy... --; F. --; Má milá... --; V životě jsme jako ty loutky... --; Není ani --; Větrná růžice --; Je nebezpečí pekel --; Hommage a Paul Fort --; Pán jest velí se nebáti... --; Tak dávno jsme spolu nemluvili... --; Já si k smrti své dolezu sám

Lístek

MARC