Kniha

Řeč ve stoje

Vydání: Karolinum 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22782

Osmý svazek Díla Karla Šiktance, jednoho z nejvýznamnějších tvůrců současné české poezie, obsahuje čtyři básníkovy sbírky, napsané a vydané v letech 2005-2012.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Řeč ve stoje

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Ve sbírce "Řeč vestoje" pokračuje Karel Šiktanc ve své úporné snaze hledat a nacházet pomocí podmanivého jazyka hodnoty, které vzdorují času. Toto autorovo úsilí je bytostně spjato s odhodláním dokázat, že báseň je schopna stát se jedinečným tvůrčím činem a proto i zůstat naživu. Suverénním i zcela originálním básnickým stylem vyniká i soubor "Vážná známost", do něhož autor vložil dva rozsahem nevelké cykly, dále pak samostatnou skladbu "Běseň" a v závěrečném oddílu, nazvaném "Máchovské variace", pak shromáždil své texty, které na toto téma v poslední době napsal. "Nesmír" je opět napsán Šiktancovým charakteristickým rukopisem, v němž navíc vyčnívá zcela původní metaforika a specifické členění strofy do úsečných, strohých výrazů. Autor dokáže i účinně měnit básnickou řeč. Narativní tón, který se v jeho textech někdy objeví, je náhle přerušen stručnou poznámkou, vyslovenou s jakousi ledabylou ležérností, jež posouvá a mnohdy i převádí obsahovou stránku do zcela odlišné roviny. Závěrečný "Čistec" pak představuje Šiktancův návrat k samotným kořenům slov, kde znovu objevuje jejich uhrančivost a neotřelost, zůstává s nimi v co nejužším kontaktu a snaží se stále s nimi "němě, potichu pracovat".

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŠIKTANC, Karel
NázevŘeč ve stoje
PodnázevVážná známost ; Nesmír ; Čistec
AutorKarel Šiktanc ; [editor Jiří Brabec]
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelKarolinum
Rok vydání2014
Rozsah162 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran162
Doprovodný materiál
Název ediceDílo Karla Šiktance ;; Československý spisovatel
Poznámka
ISBN978-80-246-2506-5
Cena220
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiTání --; Sličné surové hry --; Paměť skla --; Bylo čekati čas --; Hadí koruna --; Pozdní večeře --; Běseň --; Výheň --; To s tím koněm --; Poezie všedního dne --; Malá znavená tíže --; Pontón se olíz --; Až zlé slzy --; Vážná známost --; Pouť --; Slyšet ty vlasy --; Dvouhlavé tělo --; Koróna vos --; Hluchá místa --; Kusy --; Tónina --; Div nehřmí --; Její milost --; Pelyněk --; Zdrávas --; A darmo --; Tajné úspory --; Jako když tiskne --; Nesmír --; Jesenino --; Husté zelené ovsy --; Zlatotiskem --; Nastávající --; Rodný kraj --; Via doloróza --; Bělostiplná --; Říjnování --; Mé přítmí --; Jen zahrada... --; Zamračená... --; Po půlnoci loučila se... --; Pár kachen tíhne... --; Ptáci v akátech... --; V tupém úhlu dvora... --; Přízračná lebka jasanu... --; Čistec --; Oční klinika --; Zelené pšenice --; Tři krále --; Nalajlováno --; Večer, co ještě nemá jméno

Lístek

MARC
Náhledy
Řeč ve stoje