Kniha

Rasová hygiena

Vydání: Academia 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: G 11507

Studie podává svědectví o podílu německých lékařů na vyhlazování Židů v období nacismu. Předkládá varovný příklad, jak politika může ovlivnit vědeckou praxi.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Rasová hygiena

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Badatelé zabývající se dějinami vědy v době nacismu se obvykle zaměřovali na nacistickou destrukci vědy a porušování ryzích vědeckých hodnot. Rasová hygiena se naopak zabývá tím, jak vědci sami participovali na konstrukci nacistické rasové politiky. Robert N. Proctor ukazuje, že obecná představa o pasivní roli vědecké komunity, přinucené ke spolupráci s nacisty, selhává tváří v tvář historické realitě – mnoho politických iniciativ nacistů vzešlo z prostředí vědecké komunity a lékaři aktivně přispěli k tvorbě některých klíčových principů národněsocialistické politiky. Kniha přehledně nastiňuje podíl německých lékařů na tvorbě zákonů o sterilizaci a kastraci, zákonů potírajících manželství mezi Židy a ne-Židy, jejich roli v programu ničení „životů nehodných žití“, stejně jako v konečném řešení „židovské otázky“ jakožto „lékařského problému“. Nakladatelská anotace.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíPROCTOR, Robert
NázevRasová hygiena
Podnázevlékařství v době nacismu
PřekladatelPilátová, Anna
Autor textuProctor, Robert
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAcademia
Rok vydání2009
Rozsah425 s.
Durata
Vybavenítab.
Rozměry21 cm
Počet stran425
Doprovodný materiál
Název ediceStíny ;
Poznámka
ISBN978-80-200-1763-5
Cena455
Obsahová char. "OCH"G3c1
Obsah OCHuNárodnostní hnutí. Národnostní otázky. Národnostní menšiny. Krajané a státní příslušníci v zahraničí. Rasismus. Nacionalismus. Antisemitismus. Šovinismus. Holocaust. Fašismus.

Lístek

MARC