Kniha

Pusť mě, ale neopouštěj!

Vydání: Portál 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: L 15307

Význam vzniku pouta mezi matkou a dítětem i neméně důležitého následného odpoutání jako nezbytné podmínky umožňující navazovat běžné mezilidské vztahy. Jedna ze součástí vývojové psychologie v populárně-naučné publikaci.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Pusť mě, ale neopouštěj!

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Princip "splynutí" (attachment) znamená vrozenou schopnost novorozence připoutat se k matce. Prostřednictvím smyslového kontaktu, vůně, zvuků hlasu, dotyků a něžných gest se utváří celý svět vjemů, díky němuž k připoutání dochází. Stejně důležité jako splynutí je však jeho ukončení (separace): psychomotorický vývoj dítěte je řetězem separací. Pokud se dítěti nepodařilo navázat dostatečně bezpečný vztah k blízké osobě, má pak těžkosti na cestě k nezávislosti: dochází k regresi vývoje. Separaci také brzdí vliv nemoci nebo jiného handicapu, rozchod rodičů, případně strach ze smrti. Adolescence je nejpodstatnější fáze separace, kdy se člověk rozchází se svou minulostí, dětstvím a s rodiči. Smysl připoutání je ve vytvoření pouta, jež umožní načerpat sílu k odpoutání se s možností kdykoliv se vrátit již bez původního splynutí. Milovat své dítě znamená pomoci mu najít sebeúctu potřebnou k tomu, aby nás mohlo opustit, jakmile na to bude připravené.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíRUFO, Marcel
NázevPusť mě, ale neopouštěj!
Podnázevutváření zdravé vazby mezi rodiči a dětmi
AutorMarcel Rufo ; [z fr. orig. přel. Pavla Le Roch]
PřekladatelLe Roch, Pavla
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelPortál
Rok vydání2009
Rozsah142 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran142
Doprovodný materiál
Název ediceRádci pro rodiče a vychovatele
Poznámka
ISBN978-80-7367-616-2
Cena199
Obsahová char. "OCH"L2a1
Obsah OCHuDuševní vývoj. Vědomí. Vývojová psychologie. Psychologie typů. Psychologie osobnosti. Psychické vlastnosti a schopnosti. Psychologie dětí a mládeže. Genialita. Nadání. Biopsychologie. Psychologická fyziologie. Čití. Smyslové vjemy (vnímání). Emocionalita. Mluvení, hluchota, čtení, psaní, kreslení.

Lístek

MARC