Kniha

Přicházím z periferie republiky

Vydání: Academia 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: G 11571

Chronologicky řazené reportážní texty z let 1946-1948 popisují a kriticky komentují politické události a společenské klima v poválečném Československu, zejména složitou situaci v pohraničních oblastech (odsun Němců, osídlování atd.)

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Přicházím z periferie republiky

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Autor, levicově orientovaný novinář a publicista, byl za své ostře kritické postoje vyloučen ze Syndikátu českých spisovatelů (po Únoru 1948). Ve svých reportážích, které publikoval ve Svobodných (Lidových) novinách a týdeníku Dnešek, zobrazuje "odvrácenou tvář" národní a demokratické revoluce a vyjadřuje nesouhlasné postoje s odsunem Němců, zejména z důležitých průmyslových odvětví i ze zemědělské výroby. Upozorňuje na časté případy uplatňování "revoluční spravedlnosti", politickou a národnostní perzekuci, nezákonnosti, křivdy, projevy svévole a zvůle úředníků, příslušníků bezpečnostních složek i státní správy. Odhaluje rozkrádání majetku po Němcích, zlatokopectví některých osídlenců a tzv. národních správců. Marešovy reportáže jsou doplněny o ohlasy čtenářů (kladné i záporné) a některé další dokumenty.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMAREŠ, Michal
NázevPřicházím z periferie republiky
AutorMichal Mareš ; [dosl. naps. Karel Hvížďala]
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAcademia
Rok vydání2009
Rozsah588 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran588
Doprovodný materiál
Název ediceStíny ;
Poznámka
ISBN978-80-200-1786-4
Cena450
Obsahová char. "OCH"G3a4
Obsah OCHuVnitřní politika a vnitropolitické události na území společného státu Čechů a Slováků v období 1945 - 1948. Odsun Němců po 2. světové válce.
Název dílčí částiMichal Mareš a česká žurnalistika za třetí republiky /

Lístek

MARC
Náhledy
Přicházím z periferie republikyPřicházím z periferie republikyPřicházím z periferie republikyPřicházím z periferie republikyPřicházím z periferie republikyPřicházím z periferie republiky