Kniha

Příběhy raně křesťanských mučedníků

Vydání: Vyšehrad 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: L 15405

Odborná studie nabízí objevení základních stavebních kamenů ideové konstrukce raně křesťanského mučednictví v jednadvaceti významných textech, jež tento fenomén přibližují.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Příběhy raně křesťanských mučedníků

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Další odborný počin z edice Raně křesťanská literatura. Nejhlavnější část tvoří 21 překladů řeckých a latinských textů o umučení světců. Každý text je opatřen úvodem, podrobným komentářem a bibliografií. Významné texty přibližují fenomén raně křesťanského mučednictví, pro výběr a zařazení do knihy bylo důležitější a významnější, než samotná autenticita textu a vztah k historii, způsob, jakým tuto historii uchopuje a utváří paměť. Tu jí vtiskuje v tomto případě podobu literárního textu, který je z jedné strany ohraničen stručnými zápisy v protokolárním stylu (acta) přes narativnější a propracovanější texty (passiones, martyria) a končí Pontiovou vybroušenou chvalořečí využívající nejlepších tradic antické rétoriky a vězeňským deníkem vznešené Římanky, v němž popisuje pozoruhodné sny a vize. Kapitoly jsou zpracovány s multidisciplinární pestrostí s historickými, klasickofilologickými či teologickými důrazy. Obrazová příloha uceluje obraz zkoumaného tématu. Na konci publikace jsou podrobné rejstříky usnadňující práci s knihou.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKITZLER, Petr
NázevPříběhy raně křesťanských mučedníků
Podnázevvýbor z nejstarší latinské a řecké martyrologické literatury
Autoruspoř., [předml. a ed. pozn. opatřil] Petr Kitzler ; [z řec. a lat. originálů přel. Iva Adámková], [Pavel Dudzik], [Petr Kitzler]
PřekladatelAdámková, Iva; Dudzik, Pavel
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelVyšehrad
Rok vydání2009
Rozsah395 s., il.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran395
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7021-989-8
Cena398
Obsahová char. "OCH"L6f
Obsah OCHuKřesťanská církev všeobecně. Církevní dějiny. Církevní správa. Historická teologie. Dějiny papežství. Papežské listy. Církevní řády. Mnišské řády. Kongregace. Klášterní život. Mniši. Jeptišky. Mučedníci. Hagiografie. Životy svatých. Světci. Bludné učení. Schizma. Hereze. Kacíři. Reformační hnutí. Inkvizice.

Lístek

MARC
Náhledy
Příběhy raně křesťanských mučedníkůPříběhy raně křesťanských mučedníkůPříběhy raně křesťanských mučedníkůPříběhy raně křesťanských mučedníkůPříběhy raně křesťanských mučedníků