Kniha

Pražští kupci na cestách

Vydání: Mishkezy 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: D 21270

Kupecká praxe v Praze v průběhu 16. století. Obchodní privilegia zahraničních kupců. Dálkový obchod mezi Prahou a polskými či německými městy.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Pražští kupci na cestách

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Práce vědeckého charakteru se věnuje obchodníkům a obchodu v Čechách doby předbělohorské (od 20. let 16. století). Začátek knihy je zaměřen na pražské kupce a kupecké rodiny i na cizí kupce, kteří v Praze proclívali a nabízeli své zboží. Podrobně jsou popsány postupy vážení a proclívání jednotlivých typů zboží v pražském Ungeltu, ve Staré Rychtě či na kořenné městské váze před Staroměstskou radnicí. Autorka zmiňuje i různá privilegia udělovaná kupcům z cizích měst a dále právní specifika pro obchodní činnost Židů. Další části knihy jsou věnovány dálkovému obchodu po cestách nebo po vodě, přičemž autorka zdůraznila obchod mezi Prahou a Slezskem, Polsko-litevskou unií a Krakovem. Závěrečná část nás seznamuje s obchodní praxí: s finančními úvěry, dlužními úpisy, komisním prodejem atd. V závěru shrnutí v angličtině, seznam zkratek, slovník pojmů, jmenný rejstřík, bibliografie.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBUŇATOVÁ, Marie
NázevPražští kupci na cestách
Podnázevpředbělohorská Praha a středoevropské trhy
Autor textuBuňatová, Marie
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMishkezy
Rok vydání2013
Rozsah350 s., [16] s. il. a fot.
Durata
Vybaveníil., tabulky, mapy, faksim.
Rozměry21 cm
Počet stran350
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-87886-01-4
Obsahová char. "OCH"D5d5
Obsah OCHuSlužby a zázemí Prahy. Pražské vodohospodářství, plynárenství a elektroenergetika. Hygiena města (odpad, kanalizace). Obchod a zásobování Prahy. Veřejné stravování v Praze. Pražské hotely. Cestovní ruch v Praze. Požární ochrana v Praze. Bydlení v Praze.

Lístek

MARC
Náhledy
Pražští kupci na cestáchPražští kupci na cestáchPražští kupci na cestáchPražští kupci na cestách