KnihaDigitalizovaný titul

Pražský industriál

Vydání: Výzkumné centrum průmyslového dědictví 2005 | Jazyk: čeština | Signatura: D 16440

Osobitý průvodce Prahou představuje technické a dopravní památky i další významné průmyslové stavby v centru i okrajových částech města.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Pražský industriál

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Informace shromážděné při práci na projektu on-line Registru průmyslového dědictví jsou určeny všem, kdo chtějí podrobněji poznat dochované (výjimečně i zaniklé) pražské továrny, pivovary, mlýny, tiskárny, mosty, nádraží, vozovny, měnírny, elektrárny, plynárny, vodárny a další technické stavby. Publikace je rozdělena do 16 kapitol, jež představují topograficky vymezené území katastru. Katastry jsou řazeny tak, jak se hlavní město postupně rozrůstalo; seznamu hesel předchází vždy stručná shrnující informace týkající se vývoje průmyslu v dané oblasti a mapky s lokalizací dále zmiňovaných objektů. Průvodce obsahuje 321 strukturovaných hesel (pořadové číslo objektu v průvodci, původní název stavby, současná adresa, datace, autorství, typologický druh, stupeň památkové ochrany, současný stav, dobová a současná literatura, text hesla - okolnosti vzniku stavby, technické vybavení budovy, stručný popis stavebního vývoje). Jednotlivé objekty jsou v rámci kapitoly řazeny podle data svého vzniku, součástí každého hesla je malá černobílá fotografie, příp. i náčrt půdorysu. Průvodce uzavírá seznam osobností a firem se stručnými biografickými a faktografickými údaji, včetně fotografií jednotlivých osob (někteří architekti, stavitelé a podnikatelé spojení s výstavbou uvedených objektů). Publikace je vybavena typologickým rejstříkem a jmenným rejstříkem autorů původních staveb, obsahuje seznam literatury a seznam zdrojů obrazového doprovodu.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíBERAN, Lukáš
NázevPražský industriál
Podnázevtechnické stavby a průmyslová architektura Prahy : průvodce
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelVýzkumné centrum průmyslového dědictví
Rok vydání2005
Rozsah287 s.
Durata
Vybavenífot., obr., mapy
Rozměry24 cm
Počet stran287
Doprovodný materiál
Poznámka<Elektronická verze přístupná pouze v knihovně.>
ISBN80-239-6198-5
Cena380
Obsahová char. "OCH"D5b3a
Obsah OCHuPražská architektura a urbanismus. Architektonický vývoj Prahy. Pražské stavební památky. Pražská domovní znamení.

Lístek

MARC
Náhledy
Pražský industriálPražský industriálPražský industriálPražský industriál