KnihaDigitalizovaný titul

Pražské vize

Vydání: Paseka 2018 | Jazyk: čeština | Signatura: D 23749

Kniha představuje plánované, avšak nerealizované stavební záměry pro Prahu od sklonku 19. století do konce první republiky. Společným jmenovatelem projektů je téma reprezentace města jako moderní evropské metropole.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Pražské vize

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Vyřešit ztvárnění pražských lokalit se v době, o níž text pojednává, pokoušeli jak účastníci řady oficiálních soutěží, tak jednotlivci se svými samostatnými projekty. Jednalo se o návrhy velkých urbanistických celků i konceptů drobnějšího měřítka. Před vznikem ČSR šlo především o kulturní, vzdělávací a správní instituce či různé památníky, panteony a další monumenty. Po r. 1918 se ke slovu dostaly ve velké míře také návrhy objektů vládních - projekty ministerských budov, parlamentu či celých vládních čtvrtí. V jednotlivých kapitolách publikace jsou vykresleny zejména návrhy potenciálně významných objektů - projekty zasahující do historické struktury města či panoramatu, velké urbanistické vize, koncepce monumentálních architektonických komplexů nebo návrhy důležitých a reprezentativních budov a areálů. V textu je představen i širší kontext debat, které se kolem popisovaných představ rozvinuly. Kapitoly jsou strukturovány dle pražských čtvrtí, jichž se projekty měly týkat. Největší prostor je věnován oblastem centra města a místům v jeho bezprostřední blízkosti (Podskalí, Vyšehrad, Vítkov, Petřín, Letná). Nechybějí obrazový doprovod, poznámkový aparát, seznam literatury a pramenů ani závěrečný jmenný rejstřík.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíBrůhová, Klára
NázevPražské vize
Podnázevfantastické stavby, které nikdy nevznikly
AutorKlára Brůhová
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelPaseka
Rok vydání2018
Rozsah229 stran
Durata
Vybaveníilustrace (některé barevné)
Rozměry28 cm
Počet stran229
Doprovodný materiál
Poznámka<Elektronická verze přístupná pouze v knihovně.>
ISBN978-80-7432-897-8
Cena299
Obsahová char. "OCH"D5b3a2
Obsah OCHuPražská architektura 20. a 21. století. Projekty a koncepce výstavby Prahy. Územní plánování rozvoje Prahy. Pražská sídliště. Pražské stavební podniky. Rekonstrukce pražských nepamátkových objektů.

Lístek

MARC