KnihaDigitalizovaný titul

Praha

Vydání: Státní nakladatelství 1923 | Jazyk: čeština | Signatura: 3 E 1926

Geografie Velké Prahy v příručce z 20. let 20. stol., jež se zabývá polohou města a přírodními podmínkami, jejich výhodami i nedostatky, podmínkami vzrůstu a průmyslového i obchodního rozmachu daného právě zeměpisnými okolnostmi.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Praha

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Geografická poloha Prahy (řeky, průsmyky, cesty, světová orientace, národnostní čára, význam přechodů). Vznik a vývoj města a předměstí (podmínky, tvar a poloha, původní osady, vzrůst předměstí, ostrovy, vnitřní Praha, mosty). Dopravní prostředky (vodní cesty, železnice, městská doprava). Půdorys města a jeho vývoj (hranice města, klimatické poměry, terén, význam cest a dopravy, plocha a výstavba města - ulice, náměstí, sady, hřbitovy, způsob stavby - domy, ulice, dlažba, zahradní města; zásady stavby moderního města; pojmenování ulic). Obyvatelstvo (počet domů a stavební ruch, lidnatost, obytné poměry, počet obyvatel, proměna populace - statistické údaje získané sčítáním z 21. 2. 1921). Hospodářský význam města (přelidňování, velkoprůmysl a peněžnictví, výhody velkoměsta, význam hlavního města, vojenský význam).

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíWÍZEK, Jaroslav
NázevPraha
PodnázevPříspěvek k zeměpisu města
Autor[Naps.] Jaroslav Wízek
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelStátní nakladatelství
Rok vydání1923
Rozsah78 s
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran78
Doprovodný materiál
Název ediceDomovouka Velké Prahy
Poznámka
Obsahová char. "OCH"D5c1
Obsah OCHuPražské pamětihodnosti. Soupisy a místopisné popisy pražských památek (celá Praha). Cestopisy o Praze a zeměpis Prahy. Obrazové a fotografické publikace Prahy s místopisným komentářem. Letecké snímky Prahy.

Lístek

MARC
Náhledy
PrahaPraha